Ingezonden persbericht

Bite Back: 'Laat de oceanen en de vissen niet stikken!'

Den Haag - Activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back zullen op zaterdag 30 juli een opzienbarende actie doen in het kader van hun campagne 'Vis Wijzer, Vis Niet' (www.viswijzervisniet.nl). Dit doen zij symbolisch door als gestikte 'vissen' in een groot visnet te gaan liggen. Daarmee klagen zij het leegroven van de oceanen en het massale lijden van vissen in de visserijsector aan.

Verder zal er een visnet met levensechte zeedieren hangen en zullen voorbijgangers grote borden te zien krijgen met daarop pakkende teksten en beklijvende maar realistische foto's. Een groot spandoek maakt duidelijk hoe ernstig de situatie is: 'Als we zo doorgaan, zijn in 2050 alle oceanen zo goed als leeggevist'. Deze stelling is ontleend aan wetenschappelijk onderzoek in gerenommeerde vaktijdschriften. Elk jaar worden meer dan 100 miljard kg vissen gevangen. Volgens de VN wordt daardoor driekwart van de wereldwijde visbestanden volledig of overbevist. De activisten van Bite Back zullen mensen aanspreken en informatie uitdelen om deze problemen van overbevissing en onduurzame visconsumptie aan te kaarten. Een actuele en broodnodige campagne in een tijd waarin verschillende wetenschappers, wetenschappelijke rapporten en documentaires zoals 'The End of the Line' en 'Sea the Truth' de noodklok luiden over het internationale visserijbeleid, met bovengenoemd doemscenario in het vooruitzicht. Het publiek kan zich tevens informeren aan de speciale Bite Back 'Vis Wijzer, Vis Niet' stand

Waar? Kruizing van de Grote marktstraat en Wagenstraat

Wanneer? Zaterdag 30 juli

Start van de vissenactie: 13u00

Het doel van de 'Vis Wijzer, Vis Niet' campagne is de consument bewust maken van de leegroof en verwoesting van de oceanen en het zeeleven zoals die momenteel in hoog tempo gaande is. Het is ronduit pervers dat door de hoge visserijsubsidies (22 miljard euro wereldwijd per jaar) de belastingbetaler noodgedwongen meebetaalt aan het systematisch leegroven van de oceanen. Bite Back pleit dan ook voor het afschaffen van deze subsidies, en om deze subsidies aan te wenden voor het promoten van plantaardige voeding waarmee we meer mensen kunnen voeden en waarbij het milieu, de gezondheid van mensen en de dieren gebaat zullen zijn.

Ook willen we het publiek bewust maken van de gruwelijke slachtmethodes (o.a. levend strippen, zoutbaden, verstikken, neksnede en samenpersen) van pijngevoelige en bewuste vissen die geen enkele wettelijke bescherming hebben, de gruwelijke, dodelijke bijvangsten (dolfijnen, bruinvissen, haaien, vogels, zeeschildpadden, kleine walvissen,...) en hen attenderen op de gezonde, plantaardige, diervriendelijke alternatieven voor vis en visolie zoals die te vinden zijn in natuurvoedingswinkels, Aziatische supermarkten en grootwarenhuizen.

Bite Back heeft voor deze campagne een speciale website ontwikkeld: op http://www.viswijzervisniet.nl is uitgebreide informatie aangaande de visserij, vissenleed en visvrije recepten te vinden.

Bite Back vzw is een burgerorganisatie voor dierenrechten en werd in 2003 opgericht met als doel campagne te voeren voor de rechten, de noden, het welzijn en de vitale belangen van dieren.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht