FNV Bondgenoten


* 29-07-2011

* Mariëtte van Dijk (webredactie)

Economen in FD: 'Fatale fout in pensioenakkoord'

In een ingezonden brief aan het Financiëele Dagblad (FD) schrijven de economen Van Wijnbergen en Kocken over 'de fatale fout in het pensioenakkoord'. Dit onderschrijft dat FNV Bondgenoten terecht aan de noodrem trekt als het gaat om wat wij noemen 'het casinopensioen', zegt vakbondsbestuurder Leen van der List.

In de ingezonden brief van vandaag leggen de heren uit dat 'het pensioenakkoord van sociale partners zeker essentiële winstpunten kent in een onzekerder wereld die worstelt met voortschrijdende vergrijzing. Maar, dat die 'helaas worden overschaduwd door een majeure ontwerpfout die het systeem bedreigt en leidt tot een oneerlijke verdeling tussen generaties. En tot extreem destabiliserende prikkels die uitmonden in teveel risico. Diezelfde ontwerpfout heeft het Amerikaanse staatspensioenstelsel reeds volledig uitgehold', aldus de economen Sweder van Wijnbergen en Theo Kocken.

Gedeelde kritiek

"Daarmee delen zij volmondig, en nagenoeg met dezelfde argumenten, de kritiek van FNV Bondgenoten op de pensioendeal die 10 juni is gesloten tussen werkgevers, overheid en vakcentrales", reageert Leen van der List, bestuurder FNV Bondgenoten. "De kritiek spitst zich toe op het oneerlijk zijn van de afspraken als het gaat om de solidariteit tussen generaties en het beheersbaar houden van het pensioensysteem."

Alternatief

Volgens de economen zal het voorgestelde pensioensysteem aanzetten tot het nemen van grote risico's. 'Daarmee komt de zekerheid van het kunnen nakomen van toekomstige verplichtingen van de pensioenfondsen ernstig in gevaar'. Van der List: "FNV Bondgenoten heeft een alternatief dat deze risico's naar haar oordeel elimineert. De komende maand(en) zal helder worden of en in welke mate de in ons alternatief aangedragen oplossingen gehoor zullen vinden bij de politiek, andere vakbonden, werkgevers en professoren als Sweder van Wijnbergen en Theo Kocken."

Leden van FNV Bondgenoten kunnen nog t/m 14 augustus stemmen over het pensioenplan van werkgevers, overheid en vakcentrales van 10 juni 2011.


Zie het origineel