Gratis CleanPicnic-kleedjes voor een schoon Westerpark


In één handeling van picknickkleedje naar vuilniszak

AMSTERDAM, 20110726 -- Het aangename met het nuttige verenigd: een gratis picknickkleedje dat na (eenmalig) gebruik transformeert tot vuilniszak. Op zaterdag 30 juli om 14.00 uur neemt portefeuillehouder Dirk de Jager in het Westerpark het eerste gratis CleanPicnic-kleedje in gebruik. Hij geeft hiermee het startschot om samen met horecagelegenheden, winkeliers en parkbezoekers het Westerpark tijdens de zomer schoon te houden. De CleanPicnic-kleedjes zijn tot eind september dagelijks gratis verkrijgbaar voor iedereen die in het park gaat picknicken.

Structurele zwerfafvaloplossing
Horecagelegenheden in het Westerpark krijgen een gratis CleanPicnic-sandwichbord. Eén zijde is een krijtbord voor eigen gebruik, aan de andere zijde hangen de CleanPicnic-kleedjes die bezoekers van het park kunnen afscheuren. Bij aankomst in het park leggen zij hun eten en drinken op het kleedje en bij vertrek hoeven ze niets anders te doen dan de drie punten samen te pakken en deze door het gat in de vierde punt te trekken. En voilà, de rommel zit in een afvalzak. Klaar om in een afvalbak te gooien. Gedurende het picknickseizoen vult de reinigingsdienst de dispensers dagelijks aan met nieuwe CleanPicnic-kleedjes. Daarnaast zorgen zij in deze periode voor extra afvalbakken. Zo draagt iedereen een steentje bij aan het schoonhouden van het park.

Dirk de Jager, portefeuillehouder Openbare Ruimte in stadsdeel West, is enthousiast over de inzet van de CleanPicnic-kleedjes: “Wij zien graag dat er veel mensen gebruik maken van het Westerpark. Daarom is het extra belangrijk dat we met z’n allen zorgen dat het park schoon blijft. Dit kleedje is daarbij een origineel en handig hulpmiddel. Het kan na gebruik gemakkelijk worden omgevouwen tot een vuilniszak. Het combineert het aangename met het nuttige en helpt het park netjes te houden.”

Top 3 ergernissen
Zwerfafval staat in de top 3 van ergernissen in Nederland. Het vergroot het gevoel van onveiligheid, vervuilt het milieu en kost Nederland jaarlijks rond de 250 miljoen euro aan opruimkosten. Een groot probleem, zo ook in het Westerpark. Na een mooie zomerse dag is de reinigingsdienst uren bezig om de berg afval op te ruimen die door picknickers wordt achtergelaten. Uit een eerdere test van de CleanPicnic-kleedjes in het Westerpark bleek dat als bezoekers een gemakkelijke en leuke manier van opruimen aangeboden krijgen, zij bereid zijn om hun gedrag te veranderen en hun afval in de afvalbakken te gooien.

Officiële aftrap
Dirk de Jager, portefeuillehouder Openbare Ruimte, nodigt op zaterdag 30 juli aanstaande iedereen uit om samen met hem te gaan picknicken in het Westerpark. U bent vanaf 13.30 uur welkom bij het kraampje voor de Espressofabriek (Gosschalklaan 7). Om 14.00 uur neemt Dirk de Jager het eerste CleanPicnic-kleedje in gebruik en geeft de inhoud van vier rijk gevulde picknickmanden weg, aangeboden door Picnic Company.

Aansluitend vindt de picknick plaats, op het grootste gebreide picknickkleed ter wereld van 25m2. Het kleed is gebreid door BreiWerkWest.nl en zal voor het eerst worden uitgevouwen. Iedereen kan aan de picknick deelnemen, dus neem gerust uw picknickmand mee. Wij zorgen voor de kleedjes.

Samenwerking
CleanPicnic Westerpark 2011 is een samenwerking tussen drie partijen. Stadsdeel West financiert de CleanPicnic-kleedjes en zorgt voor de logistiek. De horeca-uitbaters en winkeliers in en rond het Westerpark zorgen voor het beheer van de sandwichborden en de verspreiding van de kleedjes. VOF CleanPicnic is de bedenker en eigenaar van het initiatief CleanPicnic. De kleedjes zijn van hergebruikt plastic gemaakt en verkrijgbaar bij de volgende etablissementen: De Bakkerswinkel, Espressofabriek, Pacific Parc, Westergasterras, Proef, Het Ketelhuis, Mediacafé Westergasfabriek en De Salade.

Naast het Westerpark kunt u ook in het Erasmuspark tot eind september terecht voor de gratis picknickkleedjes. Voor meer informatie over de kleedjes kunt u kijken op http://www.cleanpicnic.nl.