Universiteit van Amsterdam

PERSBERICHT

UvA als eerste universiteit bij botenparade Gay Pride

AMSTERDAM - De Universiteit van Amsterdam zal dit jaar als eerste universiteit ooit deelnemen aan de jaarlijkse botenparade van de Gay Pride. Twee jaar geleden strandde een initiatief van studenten en medewerkers voor een boot nog omdat het bestuur van de universiteit op het laatste moment weigerde met geld over de brug te komen. UvA Pride, het homonetwerk van de universiteit, heeft zich dit jaar samen met homostudentenvereniging A.S.V.Gay ingeschreven en is via haar website een grootscheepse actie begonnen om onder haar eigen achterban geld in te zamelen.

UvA Pride-bestuurslid Martijn van Veen is opgetogen met de veroverde plek in de populaire botenparade. "Het feit dat de organisatie van de Gay Pride ons een wildcard heeft gegeven laat zien dat ook zij het belangrijk vindt dat onderwijsinstellingen zich vaker uitspreken voor homo-emancipatie. We blijven het jammer vinden dat het bestuur van de UvA de deelname niet financieel ondersteunt, maar we snappen ook dat de universiteit in deze financieel moeilijke tijden andere prioriteiten stelt. Hoe dan ook laten we ons hierdoor niet weerhouden en gaan we nu op zoek naar geld bij onze eigen achterban."

Volgens Van Veen is het belangrijk dat de universiteit zich laat zien op de botenparade. "Op middelbare scholen is homo nog altijd vooral een scheldwoord, en we willen alle aankomende en huidige studenten langs de kant duidelijk maken dat het klimaat op de universiteit heel anders is. Bovendien willen we uitstralen dat de UvA ook als werkgever staat voor diversiteit."

Het thema van de boot van UvA Pride en A.S.V.Gay wordt in overleg met de achterban nog verder uitgewerkt, maar zal in elk geval het thema genderdiversiteit behandelen. Van Veen: "Nederlanders zien zichzelf graag als homotolerant, maar de acceptatie van mensen die buiten de traditionele hokjes vallen gaat eerder achteruit dan vooruit. Met onze boot willen we duidelijk maken dat homo's en lesbo's, maar ook transgenders, vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen gewoon zichzelf moeten kunnen zijn."

De Amsterdam Gay Pride is van zondag 31 juli tot en met zondag 7 augustus 2011. De traditionele botenparade vindt plaats op zaterdag 6 augustus.