Nederlandse Taalunie

Zomercursus Nederlands in Gent

Den Haag, 28 juli 2011

Buitenlandse studenten over Vlaanderen vandaag

De historische steden Brussel, Antwerpen en Gent. Maar ook het Verdronken land van Saeftinghe, de film Daens, een Vlaams gastgezin en schrijfster Anne Provoost. De buitenlandse studenten die deze zomer op uitnodiging van de Nederlandse Taalunie in Gent hun kennis van het Nederlands komen opfrissen, leren niet alleen woorden en grammaticale regels bij.

Tweehonderddertig studenten uit 28 landen laten zich drie weken onderdompelen in de Nederlandse taal en cultuur. Ze komen naar Gent en krijgen daar les om hun woordenschat te vergroten en hun uitspraak te verbeteren, maar tegelijk maken ze kennis met het Vlaamse karakter. Ze lezen oude en moderne literatuur, leren zakelijk en creatief schrijven, praten met Michiel Hendryckx en met Gentenaars op straat, discussiëren over politiek en maatschappij.

Nederlands is populair in het buitenland. Aan 175 universiteiten in de wereld studeren ruim 15.000 studenten Nederlands. Elke zomer haalt de Nederlandse Taalunie honderden studenten naar onze streken voor een intensieve kennismaking. Ze studeren Nederlands in China, Rusland, Armenië, de Verenigde Staten, Marokko, Duitsland of nog een ander land. De cursus vindt plaats in het Universitair Centrum voor Talenonderwijs van 31 juli tot 20 augustus. Er is ook een zomercursus in het Nederlandse Zeist, van 18 juli tot 6 augustus.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken.

---