Ingezonden persbericht


Documentaire over joodse cabaretiers beleeft wereldpremiere in joods historisch museum

Documentaire en registratie naar aanleiding van de muzikale theatervoorstelling Meneer Dinges vormen uniek tweeluik over Joodse muzikale duo Johnny en Jones. Te zien op Ned2 op 31 juli en 21 augustus.

Vijfenzestig jaar geleden gebeurde er iets ongebruikelijks in Westerbork, het doorgangskamp waarvandaan de Joden uit Nederland werden getransporteerd naar de vernietigingskampen van de nazi's. Twee jonge mannen kregen toestemming om het kamp te verlaten en 'legaal' terug te keren naar Amsterdam. Zoiets was nog nooit gebeurd en is daarna ook niet meer voorgekomen. Tot op de dag van vandaag weet niemand waarom deze jonge mannen niet van de gelegenheid gebruik maakten om te ontsnappen en onder te duiken, maar ervoor kozen om terug te keren naar het kamp.

Voor de oorlog waren Arnold (Nol) van Wesel en Max Kannewasser al sterren in de lichte muziek. Als 'Johnny and Jones' schreven ze zelf hun swingende liedjes, die ze met een zwaar aangezet Amerikaans accent zongen voor een enthousiast publiek. Omdat zij Joods waren verloren zij tijdens de bezetting, net als alle Joden, alles. Eerst werd de Joodse bevolking geïsoleerd van de rest van de bevolking, daarna via Westerbork 'op transport' gezet naar de vernietigingskampen in het Oosten. Ook 'Johnny en Jones' ontliepen dit lot niet. Beiden werden omgebracht in Bergen Belsen, samen met bijna 110.000 andere Nederlandse Joden.

Vijf-en-zestig jaar later inspireerde het lot van Johnny en Jones tot de creatie van het muzikale theaterstuk 'Meneer Dinges' door het Amsterdams Kleinkunst Festival. Uitgevoerd door Rob van de Meeberg, Theun Plantinga, Victor Mentink en Martin van Dijk. Lars Boom schreef het script, Martin van Dijk de muziek en Marcel Sijm regisseerde de voorstelling. Gebaseerd op een idee van Evert de Vries, artistiek directeur van het festival en tevens producent van ´Meneer Dinges´.

De naam van de voorstelling is afkomstig van de titel van de hit, die Johnny en Jones beroemd maakte vóór de oorlog. Tijdens de bezetting hoopten zij dat hun roem hun zou redden van de Nazi doods-machine. Tragisch genoeg gebeurde dat niet, maar zij slaagden erin om een gevoel van waardigheid en menselijkheid te bewaren gedurende hun beproeving, en een verlichting van gelach te brengen naar de wanhopige Joden, die net als zij waren gevangen in Westerbork, en allemaal een verschrikkelijke toekomst tegemoet zagen.

De 49 minuten durende documentaire zal in het Joods Historisch Museum in première gaan op 31 juli 2011 om 15:00. Een week later, op 7 augustus, zal de documentaire uitgezonden worden door de Joodse Omroep op Nederland 2 om 14:00.

Gevolgd door 'Meneer Dinges', de registratie (korte versie, 49 minuten) van de muzikale theatervoorstelling van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Deze zal uitgezonden worden door de Joodse Omroep, 21 augustus Nederland 2 om 14:00.

In de documentaire ´Swing Me to the End of Life, Echoes of Johnny and Jones´ wordt hun verhaal en dat van het Nederlandse Jodendom tijdens de 2e Wereldoorlog verteld.

Gedurende de productie van deze documentaire, die ongeveer 3 jaar duurde, heeft het team één overlevende ontdekt: Suzanne (Waiswicz) Kannewasser, die nu in een bejaardenhuis in San Francisco woont.




Ingezonden persbericht