Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Hooghalen, 22 juli 2011

Joodse peuter overleeft met familie, ondanks herhaaldelijk verraad

Mieke Bonn groeide op in onderduik

Zondag 31 juli aanstaande vertelt Mieke Bonn in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork hoe haar leven verliep tijdens de oorlog. Na afloop van haar indrukwekkende verhaal zal zij vragen van het publiek beantwoorden.

Mieke-Mirjam Bonn (1942) is in Amsterdam geboren. Haar vader was handelsman en haar moeder studeerde in 1940 af aan het conservatorium in Amsterdam als zangeres. Door de anti-Joodse maatregelen was haar moeder genoodzaakt om op te treden in de Joodse Schouwburg, later bekend geworden als Hollandsche Schouwburg, de verzamelplaats voor Joden uit Amsterdam.

In augustus 1942 wordt het grootste deel van de familie, waaronder vader Bonn en grootvader Stofkooper opgepakt. Grootmoeder, moeder, pleegdochter Helga (een Duits-Joodse vluchtelinge) en Mieke duiken na deze arrestaties onder in Duivendrecht. Op 10 mei 1943 is daar haar broertje Rob geboren. Verraad volgt, maar de familie weet te ontkomen. Mieke en de rest van het gezin komen terecht in de bossen bij Epe op de Veluwe in een blokhut zonder water, gas en elektriciteit. Razzia's dreigen en de familie verstopt zich in holen onder de grond. "Het was een vreselijke plek om ondergedoken te zitten. De omstandigheden waren erg slecht, maar we klaagden niet. We waren in ieder geval nog op vrije voeten." Na nieuw verraad belandt de familie weer in Duivendrecht waar Mieke uiteindelijk de bevrijding meemaakt.

De ooggetuigenlezing in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 31 juli om 14.00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.