Politie Rotterdam-Rijnmond

Zomercarnaval 2011

Datum incident: 30-07-2011 Locatie: Centrum - District/dienst: Korps / overig

Datum publicatie: 30-07-2011 22:54

ROTTERDAM - Het zomercarnaval is dit jaar tijdens de straatparade feestelijk en gemoedelijk verlopen. Een gezellig en kleurrijk evenement met in eerste instantie weinig incidenten. Echter, de sfeer sloeg op zaterdagavond wel om waarbij er enkele incidenten ontstonden. Tegen middernacht moesten politiemensen optreden op het Stadhuisplein nadat daar een opstootje ontstond. Naar aanleiding daarvan werden 15 mensen gearresteerd voor openlijke geweldpleging.

Rond 13.00 uur startte de Straatparade op de Boompjes met zo'n 40 groepen (24 praalwagens en 29 muziekwagens) en deze bonte stoet verplaatste zich gedurende zes uur door het centrum van Rotterdam. Het evenement heeft een beheersbaar aantal bezoekers getrokken. Maar halverwege de zaterdagmiddag heeft de toestroom van auto's richting het centrum op de 's Gravendijkwal met het Weena wel voor wat vertragingen gezorgd. Door enkele verkeersmaatregelen was dit probleem echter snel opgelost.

De politie was zichtbaar aanwezig en moest in de avond een aantal keer op verschillende plekken in het centrum ingrijpen vanwege openbare dronkenschap en kleine vechtpartijtjes. Met name toen de Straatparade op zijn einde liep en de gevolgen van het overmatig gebruik van alcohol duidelijk merkbaar waren, werd het op sommige plaatsen in het centrum wat onrustiger. Maar dat leidde nergens tot grote problemen. In totaal zijn er 65 aanhoudingen verricht voor onder andere openbare dronkenschap (10x), het niet kunnen identificeren (11x), mishandeling (1x), Opiumwetgeving (3x), Wildplassen (9x), bezit van vuurwapens (2x), een boksbeugel en verzet (1x).

o Op de Coolsingel raakte bij een onenigheid een politieman gewond. Hij werd gebeten en liep een diepe vleeswond op aan zijn hand. De `bijter' is aangehouden. Enige tijd later raakte ook een tweede politieman gewond nadat hij op zijn hoofd geraakt was door een fles. Ook daarvoor is een man aangehouden. Onderzoek moet uitwijzen of hij de flessengooier is die de politieman verwondde.

o Op het Schouwburgplein is een man in het gezicht gestoken met een mes. De daders wisten in het tumult te vluchten.

o Op de Coolsingel werd door een buurtagent een man herkend die gesignaleerd stond. Met behulp van de ME is de 38-jarige Rotterdammer aangehouden.

In de regeling van de politie was ook preventief fouilleren opgenomen.

Op verschillende plaatsen zijn bezoekers van de Straatparade aan een fouillering onderworpen, zoals op de Kruisstraat, het Hofplein, het Centraal Station en de Karel Doormanstraat/Korte Lijnbaan. In totaal werden er 494 mensen preventief gefouilleerd. Twee personen werden aangehouden omdat zij een vuurwapen in hun bezit hadden. Verder werden nog 17 andere mensen aangehouden voor onder andere het in het bezit hebben van een boksbeugel of bijvoorbeeld een mes

Buiten de inzet van personeel `op de grond' heeft de politie ook een helikopter ingezet om onder andere de verkeerssituatie en de bezoekersconcentraties in beeld te brengen en te monitoren.

Bij de verschillende EHBO-posten zijn 88 x bezoekers voor relatief kleine verwondingen, zoals schaaf en snijwondjes behandeld. Zeven personen zijn ter plaatse door personeel van de Ambulancedienst behandeld voor vnl. alcohol `problemen' en 13 bezoekers, waaronder twee kinderen zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen met hartklachten of fracturen en een 42-jarige vrouw voor een hersenbloeding..