KNHS

EK Rotterdam lijkt geen favoriet meer voor titels te kennen 31 juli 2011
Adelinde Cornelissen - Parzival

HICKSTEAD (KNHS) - Kijkend naar de uitslagen van de 5 sterren Grand Prix's in Aken en Hickstead belooft het EK in Rotterdam een explosief mengsel te gaan worden, waarin de vorm van de dag bepalend gaat zijn in alle drie de onderdelen van dit EK. Was Totilas onder Edward Gal onverslaanbaar, onder Matthias Alexander Rath was hij dat tot nu toe ook. Maar in Hickstead heeft de internationale dressuurscene kennis kunnen nemen van een nieuw fenomeen en wel Uthopia, een tienjarige zoon van Métall uit een moeder van Gershwin, onder het zadel van de Brit Carl Hester. Daarnaast leverde Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival een fantastische prestatie door tweede te worden, terwijl het er zelfs, tot de eerste pirouette, alle schijn van had dat een overwinning tot de mogelijkheden behoorde.

Adelinde Cornelissen reed een ijzersterke Grand Prix. Vooral in de piaffe wist de combinatie te scoren. Daarbij werden alle overgangen heel sterk gereden. Gedurende de gehele proef bleef het beeld in de aanleuning zeer rustig, maar in het begin van haar rit zou het misschien een fractie lichter mogen ogen. Wat in Aken misschien net even ontbrak, de expressie die dit paard weet te tonen door de oefeningen met veel kracht uit te voeren, was nu weer helemaal terug. In de piaffe was er bijzonder veel afdruk, maar zou het paard een iets meer zittend beeld kunnen gaan oproepen. "Ik zie dat de Windsor-vorm er weer aan het komen is. Jammer dat zij een fout maakte in de eerste pirouette. Dat kost een vracht punten, mede omdat die punten ook nog eens dubbel tellen. Naar mijn mening is deze Grand Prix één van de beste wedstrijden die ze heeft gereden en dat geeft moed richting het EK in Rotterdam!", aldus bondscoach Sjef Janssen.

Voor de vierde plaats in het Nederlandse dressuurteam dat tijdens het EK in Rotterdam tracht de in Windsor gewonnen titels te gaan verdedigen staan vier combinaties te trappelen. "Ik ben erg blij dat de organisatie in Hickstead ons de mogelijkheid heeft geboden om deze vier combinaties in één wedstrijd tegen elkaar te laten strijden. Dat is een ideale situatie en zoals het er nu uitziet is het waarschijnlijk dat we in 2012 drie mogelijkheden hebben in eigen land hebben om deze observatiewedstrijden te laten verrijden", vervolgde Janssen. Van de vier Nederlandse combinaties leverde Sander Marijnissen (Wijdewormer) de beste beste prestatie door als zesde te eindigen. Marijnissen reed met Moedwil een safe en dus degelijke proef. Hij had het paard iets verzamelder mogen rijden, waardoor de expressie nu iets ontbrak. Zo zou in piaffe en passage het achterbeen iets actiever gebruikt mogen worden, waardoor het fraaie beeld dat deze combinatie steeds weet op te roepen aan uitstraling wint. "Ik ben heel blij met mijn rit en met de zesde plek. Doel was foutloos blijven", aldus Marijnissen.

Pal achter Marijnissen eindigde Leida Collins-Strijk (Riethoven) met On Top. Voor deze combinatie was het jammer dat zij hun kansen in de 70% te eindigen vergooiden op de laatste lijn, waar een iets minder fraaie piaffe werd getoond. Daarbij bleef On Top gedurende de gehele proef iets kort in de hals. Aan de andere kant liet het paard in alle drie de gangen zeer sterke bewegingen zien. Misschien dat Leida iets te behoudend aan haar proef begon, want gedurende de rit werd bijvoorbeeld de galop steeds expressiever. "Ik ben dik tevreden met mijn rit. We zijn een hele tijd uit de running geweest en hier nu zevende worden toont voor mij aan dat we nog progressie kunnen boeken", aldus Leida.

Jenny Schreven (Weert) reed met de 19-jarige Krawall een hele fijne wedstrijd. Het oogde onbevangen en het beeld werd gedurende de proef alleen maar mooier in de verzameling. Misschien was de eerste piaffe even uit balans, maar de wissels werden weer zeer goed ruim en recht gesprongen. Af en toe had Schreven haar paard iets minder hoog kunnen instellen, maar met de negende plek in de wedstrijd was het Rabo Talententeam lid heel dik tevreden. "Ik ben geheel onbevangen naar binnen gereden en heb gewoon afgewacht hoe mijn paard het zou gaan aanpakken. Hij wilde er tegenaan gaan en daar heb ik denk ik optimaal gebruik van gemaakt", aldus Schreven.

Voor de brons winnaar op het Nederlands Kampioenschap Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Phoebe liep de wedstrijd iets minder dan gehoopt met een twaalfde plaats in de uitslag. "Voor haar doen liep Marlies een goede en foutloze proef", aldus Janssen, die zich nog niet wilde uitlaten wie hij als vierde combinatie aan het EK team wil gaan toevoegen.

De Grand Prix werd gewonnen door de Brit Carl Hester met Uthopia. Alle vijf juryleden plaatsten deze in Nederland gefokte hengst op de eerste plaats, en terecht. Uthiopa is niet alleen een schoonheid in zijn uiterlijk, maar hij beweegt met een gracieuze lichtheid door de baan. Fouten maakt hij niet en in piaffe en passage zweeft hij. De stap is best, de draf is gedragen en de galop is ruim. De wissels worden goed gesprongen en Hester was dan ook uitgesproken in zijn commentaar. "Het gevoel wat ik had in onbeschrijfelijk. Dit paard, pas tien jaar oud, heeft een fantastisch karakter, maar is voor zijn leeftijd heel volwassen. Het doel dat ik mij vandaag had gesteld, foutloos rijden en met veel expressie door de proef gaan, is voor de volle honderd procent gelukt", vertelde Hester, die dit paard pas voor de zesde maal in een Grand Prix aan de start bracht en voor het eerst op vijf sterren niveau.
Toch had de zege in deze wedstrijd ook gemakkelijk naar Adelinde Cornelissen kunnen gaan, als zij dat ene foutje in de pirouette niet had gemaakt. Op de derde plek eindigde de Britse Charlotte Dujardin met de over zeer veel kwaliteit beschikkende Valegro, die net als de eerste twee paarden in deze wedstrijd in Nederland werd gefokt. Valegro heeft Negro als vader en komt uit een Gershwin-moeder. "Dit paard is pas negen jaar en we leren elke dag en elke wedstrijd. Valegro is enorm leergierig en ik geloof niet dat we onze top reeds hebben bereikt", aldus Dujardin. De Britse Emma Hindle eindigde met de hengst Lancet als vierde.

"Als ik kijk naar Aken en Hickstead dan kun je niet anders dan concluderen dat er voor het komende EK een aantal combinaties zijn die elkaar op het scherpst van de snede het leven op sportieve wijze zuur zullen gaan maken. Er is op dit moment voor mij niet een uitgesproken favoriet, ik denk zelfs dat we met elkaar wel vijf of zes combinaties kunnen noemen. Volgens mij is het nog nooit zo spannend geweest als het in Rotterdam kan gaan worden. Wij als jury zullen open moeten staan voor de prestaties en voor wat we zien de juiste punten geven en dan zijn verrassingen zeker niet uitgesloten", aldus Stephen Clarke, die in Hickstead tijdens de Grand Prix als jury-voorzitter fungeerde.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.hickstead.co.uk

Uitslag CDI5* Exquis World Dressage Masters Grand Prix (za):


1) Carl Hester (Eng) - Uthopia (Métall x Inspekteur) - 80.872%
2) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 79.298%

3) Charlotte Dujardin (Eng) - Valegro (Negro x Gershwin) - 78.255% 6) Sander Marijnissen (Wijdewormer) - Moedwil (Goodwill x Beaujolais) - 69.979%
7) Leida Collins-Strijk (Riethoven) - On Top (Jetset-D x Pericles) - 69.234%
9) Jenny Schreven (Weert) - Krawall (Focus x Roemer) - 69.064% 12) Marlies van Baalen (Brakel) - BMC Phoebe (Regazzoni x Ulft) - 67.809%

Uitslag CDI3* Grand Prix Special (za):


1) Daniel Sherriff (Eng) - Bayford Hall Dallaglio - 68.000%
2) Wilma Wernsen (Nijkerk) - Oklarette - 66.896%
3) Dennis Callin (USA) - d'Accord - 65.708%

Uitslag CDI3* Kür (za):


1) Susan de Klein (Aho) - Prins - 70.125%

2) Marlies van Baalen - BMC Miciano - 69.950%
3) Luis Principe (Por) - W.P. Washington - 69.600%

Uitslag CDI3* Prix St.Georges (vr):


1) Marlies van Baalen - Everything Is Possible - 69.184%
2) Henry Boswell (Eng) - Urban - 68.184%

3) Christianne Goes (Vleuten) - Accountancy Ultimo - 68.079%

Foto Adelinde Cornelissen en Parzival door: www.melissen.net