Politie Brabant Zuid-Oost

Goede sfeer tijdens hardcore festival Dominator

Eersel, 31-07-2011 o Politie De Kempen is tevreden over het verloop van het hardcore festival Dominator, dat op zaterdag 30 juli van 11.00 uur tot 23.00 uur plaatsvond op het E3 strand in Eersel. De sfeer was goed. De kerntaak van de politie bestond met name uit toezicht houden op het verkeer en handhaving van de openbare orde. Tijdens het 21.000 bezoekers tellende evenement werden 29 aanhoudingen verricht, voornamelijk voor het aantreffen van drugs. Een groot deel van deze zaken werd ter plaatse via snelrecht afgehandeld.

Aanhoudingen

In totaal werden tijdens Dominator 29 mensen aangehouden. Het merendeel van deze aanhoudingen werd gedaan vanwege het aantreffen van drugs. De aangehouden verdachten zijn overgebracht naar een speciale politiepost, die was ingericht op het evenemententerrein. Vanuit de politiepost konden de agenten zaken direct verwerken in de politiesystemen, verdachten verhoren en aangiftes opnemen. Er was ook een aparte ophoudruimte voor arrestanten ingericht. Via snelrecht werden 27 zaken afgehandeld. De verdachten kregen boetes variërend van enkele tientallen tot enkele honderden euro's voor het bij zich hebben van drugs. Verder werden er 2 verdachten ingesloten voor verder onderzoek. Een persoon is ingesloten in verband met het aantreffen van een grote hoeveelheid verdovende middelen. Daarnaast is er nog een persoon aangehouden voor mishandeling van een beveiliger en vernieling.

Geen drugs

Tijdens het festival werd een zero-tolerance drugsbeleid gehanteerd.Bezoekers die ondanks alle waarschuwingen toch drugs mee hadden genomen kregen de gelegenheid deze op vrijwillige basis af te staan en in de daarvoor bestemde tonnen te deponeren op het evenemententerrein.Alle bezoekers van Dominator zijn bij binnenkomst gefouilleerd door beveiligingsmedewerkers ingehuurd door de evenementenorganisatie. Diegenen waarbij tijdens de fouillering toch nog drugs werden aangetroffen zijn overgedragen aan de politie. Ook is streng gecontroleerd op verboden wapenbezit.

Verkeer

Het arriveren op en het verlaten van het evenemententerrein is over het algemeen goed verlopen. Alleen op autosnelweg A67 ontstond enige tijd filevorming in verband met de grote stroom bezoekers. Tijdens het evenement zijn diverse maatregelen genomen om de toestroom van bezoekers in goede banen te leiden. Verkeersregelaars verwezen de bezoekers naar de ingerichte parkeerplaatsen en er pendelden speciale bussen tussen het NS-station in Eindhoven en het festivalterrein. De politie zag er op toe dat de calamiteitenroute vrij bleef voor de hulpdiensten. Dit heeft verder geen problemen opgeleverd.

Inzet

De politie zette tijdens het evenement ongeveer honderd agenten in. Zij kreeg hierbij ondersteuning van agenten uit de regio. Tevens waren ook politiehonden en -paarden aanwezig. De politie heeft geen bijzondere inzet hoeven te verrichten. Zij heeft nauw samengewerkt met diverse partners, waaronder de organisator, Gemeente Eersel, GGD en EHBO en de brandweer om er een gezellig en veilig evenement van te maken.

Twitter

Tijdens het evenement heeft de politie bezoekers geïnformeerd en gewaarschuwd via Twitter. Via het account @PolitieEersel en de term #DOMINATOR11 konden mensen de stand van zaken volgen en gericht vragen stellen. Zo heeft de politie onder meer gewaarschuwd voor het bezit van drugs en advies gegeven over verkeersroutes. Via Twitter heeft de politie direct na het evenement aangegeven 'Tevreden te zijn met het verloop van Dominator'