Politie Groningen

Zondag 31 juli 2011

Provincie Groningen, 31-07-2011

Verkeersmaniak weet te ontkomen

GRONINGEN De politie heeft zaterdagmiddag geprobeerd een automobilist aan te houden die met hoge snelheid en onverantwoord rijgedrag door Groningen reed. De bestuurder wist te ontkomen. De politie trof de auto van de bestuurder aan in de Bottemaheerd en heeft het voertuig in beslag genomen. De identiteit van de automobilist is bekend.

De automobilist viel op toen hij met hoge snelheid vanaf de Beneluxweg de Noordzeeweg op wilde rijden. Hij haalde daarbij meerdere voertuigen op de vluchtstrook van de oprit in. Een agent die bezig was met een verkeerscontrole was hier getuige van en ging achter het voertuig aan. De bestuurder van de auto reed bij diverse verkeerslichten door het rode licht, haalde links en rechts in en reed vervolgens met hoge snelheid door de wijken De Hunze en Van Starkenborgh. In de Berlageweg stapte een passagier uit. Omdat agenten op veilige afstand reden, wist de automobilist met hoge snelheid te ontkomen. De passagier werd aangehouden.

In de Tonny van Leeuwenlaan reed de bestuurder zichzelf vast. Een motoragent probeerde de verdachte klem te zetten, maar de bestuurder reed achteruit in op de agent. Die kon zich net op tijd in veiligheid brengen. De man reed daarna via kleine straten (met spelende kinderen), fietspaden en gazons naar Beijum. De politie heeft hem vanwege de veiligheid voor andere weggebruikers en zichzelf laten gaan.

Friese automobilist laat zich negatief gelden

GRONINGEN Een 29-jarige man uit Gorredijk is zaterdagavond aangehouden vanwege diverse ernstige feiten. De automobilist werd op de A7 bij Nuis langs de kant van de weg gezet voor een alcoholcontrole. Hij bleek ruim 2 promille alcohol in zijn bloed te hebben (875 ugl). Tijdens het verhoor bleek dat de Fries vlak daarvoor met hoge snelheid over de A28 had gereden. Hij haalde daar diverse automobilisten in via de vluchtstrook. Ook werd een van de bestuurders afgesneden. Toen deze bestuurder lichtsignalen gaf, trapte de Fries vol op de rem en kwam samen met het andere voertuig- via een noodstop stil te staan op de snelweg. Hierdoor veroorzaakte de 29-jarige ernstig gevaar voor bestuurders op de snelweg. De verdachte stapte uit zijn voertuig en dreigde de andere automobilist wat aan te doen. De verbouwereerde bestuurder wist echter weg te rijden en waarschuwde de politie. De Fries is vervolgens behalve rijden onder invloed van alcohol ook aangehouden voor poging doodslag. Hij is ingesloten.

Diesel van boerderij gestolen

ADORP Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid diesel van een boerenerf aan de provinciale weg in Adorp gestolen. De 44-jarige bewoner ontdekte zaterdagmorgen dat enkele vaten leeg waren en vertrouwde dit niet. Achter zijn erf stond een kraan waar de diesel uitgehaald was. De dieven zijn vermoedelijk achter zijn erf geweest en hebben daar enkele vaten dieselolie uit de kraan gehaald. De brandstof hebben ze versleept naar de Hekkumerweg. Daar was te zien dat de dieselolie is overgepompt naar een voertuig. De 44-jarige Adorper doet aangifte. Van de dieseldieven ontbreekt elk spoor.

Duo steelt cocktailshakers

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht twee Amsterdammers aangehouden voor het stelen van twee cocktailshakers in een discotheek in de Poelestraat. De man (21) en vrouw (22) liepen met de shakers voorbij de beveiliging en toonden ze op straat aan enkele bekenden. Beveiligers van de discotheek zegen dit en wisten beide Amsterdammers vast te houden. De politie heeft het duo aangehouden. Ze verklaarden de cocktailshakers mee te hebben genomen omdat ze de kleur zo mooi vonden. De politie maakt proces-verbaal op.

Man bedreigt buurtgenoten

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht in de Groningse Oranjebuurt een 41-jarige man uit Groningen aangehouden. De man was naar de tuin van een buurtgenoot gelopen. Deze buurtgenoot had een tuinfeestje. De buurman was niet gediend van het geluid uit de tuin en bedreigde de aanwezigen op het tuinfeest met een mes. De verdachte was onder invloed van alcohol. Hij is ingesloten voor verhoor.

Kroegganger mishandelt aanwezigen

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht in de Bedumerstraat een 28-jarige man uit Groningen aangehouden voor mishandeling. De Stadjer was in een café in de buurt geweest en viel plotseling een aantal aanwezigen aan. Hij greep een vrouw naar de keel en sloeg een man met een barkruk op het hoofd. De verdachte ging er vandoor, maar kon in de omgeving worden aangehouden. De Groninger is ingesloten voor verhoor.

Jong duo slaat meisje ziekenhuis in

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht in de Oosterstraat twee meisjes (13 en 16 jaar) aangehouden voor de mishandeling van een 16-jarige meisje uit de gemeente Winsum. Agenten liepen vanuit de Donkersgang naar de Oosterstraat en zagen verderop dat het duo het andere meisje aanviel. De jonge verdachten uit Groningen sloegen en schopten de 16-jarige dusdanig dat zij voor onderzoek naar een ziekenhuis moest worden gebracht. Tijdens de aanhouding verzette de oudste verdachte zich hevig. Een van de agenten werd in het gezicht gekrabd. Het jonge duo is ingesloten voor verhoor. De ouders zijn geïnformeerd over de aanhouding.

Aanhoudingen na huiselijk geweld

OOSTWOLD De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Winschoten aangehouden voor huiselijk geweld. De verdachte had te horen gekregen dat zijn vriendin de relatie wilde verbreken. Hij was daarover zo boos dat hij zijn partner in een woning in Oostwold (Oldambt) meerdere keren sloeg. Na de mishandeling ging hij er vandoor. Op de Kartonbaan in zijn woonplaats werd de 32-jarige in zijn auto langs de kant van de weg gezet. Hij was onder invloed van alcohol en had een alcoholpromillage van ruim 1 promille (435 ugl). Het slachtoffer moest naar een ziekenhuis om zich aan haar verwondingen te laten behandelen. De Winschoter is in de cel gezet.

GRONINGEN In een woning in de wijk Lewenborg heeft de politie zaterdagnacht een 30-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor huiselijk geweld. De man had zijn partner meerdere keren geslagen. De vrouw was de woning uitgevlucht en wachtte buiten op de komst van de politie. Omdat de verwondingen dusdanig waren, moest ze voor controle naar een ziekenhuis. Het hele gebeuren speelde zich af voor de ogen van een in de woning aanwezig kind. Het meisje kreeg van de agenten een beertje. De verdachte is ingesloten.

Beschonken bromfietser onderuit

GRONINGEN Een 25-jarige bromfietser uit Aduard is zaterdagnacht gewond geraakt. De man reed over de Korreweg en ging met te hoge snelheid over een rotonde. Hierdoor verloor hij de controle over zijn tweewieler en ging onderuit. Uit een blaastest bleek dat de man alcohol had gehad. Omdat de man direct geen glas water mocht, wilde hij zich niet laten behandelen in het ziekenhuis. Op het politiebureau bleek dat hij bijna
1,2 promille alcohol in zijn bloed had (510 ugl). Na de verklaring van de verdachte, kreeg hij last van zijn schouder. Hij is vervolgens alsnog naar een ziekenhuis gegaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Stadjer flipt

GRONINGEN De politie heeft zaterdagavond in de Slachthuisstraat een 31-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De politie kreeg een melding dat de man spullen richting autos zou gooien. Toen agenten ter plaatse kwamen, werden ze aangesproken door twee mannen. Het duo verklaarde met een mes te zijn bedreigd door de verdachte. Het mes lag even verderop op straat. De verdachte werd in een woning aangetroffen. Hij is naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Een 47-jarige inwoner van Groningen heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Verkeersdeelnemers onder invloed van alcohol

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft zaterdagavond en nacht op diverse plaatsen in de provincie Groningen alcoholcontroles uitgevoerd. Diverse bestuurders waren onder invloed van alcohol. De politie maakt proces-verbaal op tegen de overtreders. Een overzicht:


- Groningen, Driemolendrift: 31-jarige automobilist uit Groningen, 500 ugl (1,15 promille)


- Winschoten, Beersterweg: 32-jarige automobilist uit Winschoten, 435 ugl (1 promille)


- Groningen, Stationsstraat: 31-jarige bromfietser uit Groningen, 500 ugl (1,15 promille)


- Muntendam, Burg. R.J. Giezenweg: 19-jarige automobilist uit Muntendam, 700 ugl (1,6 promille)


- Muntendam, Telefoonweg: 22-jarige bromfietser uit Musselkanaal, 410 ugl (0,95 promille)

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde zaterdag op diverse plaatsen op snelheid.


- Winschoten, Zuiderveen: aantal geregistreerde voertuigen: 858, aantal overtredingen: 177, hoogst gemeten snelheid: 79 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.


- Blijham, Oosteind: aantal geregistreerde voertuigen: 472, aantal overtredingen: 213, hoogst gemeten snelheid: 97 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.


- Gaarkeuken, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 583, aantal overtredingen: 43, hoogst gemeten snelheid: 118 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.


- Aduard, N355: aantal geregistreerde voertuigen: 2100, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.