KNHS

Leon Thijssen op volle snelheid naar derde plek in GP Hickstead 31 juli 2011
Leon Thijssen - Tyson

HICKSTEAD (KNHS) - Maar liefst tien ruiters hadden zich geplaatst voor de barrage van de Grote Prijs van Hickstead en daaronder voor Nederland alleen Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson. Het hadden er gemakkelijk twee meer kunnen zijn. Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) vergat een hindernis te springen en werd na foutloos de finish te hebben doorsneden gediskwalificeerd. Ook Rabo Talententeamlid Aniek Poels (Swolgen) reed met met Asteria een ijzersterke ronde, maar maakte in de wending naar de derde hindernis een klein inschattingsfoutje, waardoor haar paard net niet foutloos kon blijven. De Amerikaan Kent Farrington won met de in Nederland gefokte Uceko (v. Celano), die hij drie jaar geleden van Thijssen had gekocht, de hoofdprijs van 64.000 Engelse ponden en verwees de Brit Robert Smith met Talan (v. Concorde) naar de tweede plaats. Daarmee stonden er weer drie Nederlands gefokte paarden in de kop van het klassement.

De Grote Prijs van een pittige, maar geen onmogelijke opgave, waarbij de parcoursbouwer vooral de moeilijkheden had opgezocht in de twee dubbelsprongen aan het einde van het parcours. De ene was van witte planken opgetrokken en de ander was over sloten heen gebouwd. Piet Raijmakers jr. (Asten) noteerde met Van Schijndel's Lys Patiere twee springfouten en eindigde daarmee als 34ste. Voor Gert-Jan Bruggink (Weerselo) was de opgave met Primeval Wings net te zwaar en gaf op, terwijl Wout-Jan van der Schans als gezegd een hindernis vergat te springen. "Ik verliet het parcours en toen was het nog niet tot me doorgedrongen dat ik een hindernis had overgeslagen. Ik had me al wel gerealiseerd dat ik een zeer snelle tijd had neergezet, maar meer ook niet. Punt was dat toen ik de driesprong door was ik geen fout meer op de beide dubbelsprongen wilde maken. Ik was dus op dat punt echt over-geconcentreerd en zo gefocust op die beide dubbelsprongen dat ik de oxer daar tussenin gewoon ben vergeten. Ongelooflijk stom, maar het is niet anders", aldus Van der Schans.
Ook Aniek Poels had de pé in. "Rijd ik een super parcours, stuur ik mijn paard zo kort onder de derde hindernis dat zij geen schijn van kans had om er foutloos overheen te springen. Ik moet nog veel leren en hoop dat de bondscoach mij de kans geeft om ook in Rotterdam als lid van het Rabo Talententeam van start te mogen gaan", aldus Poels.

Tien ruiters in de barrage en daaronder Leon Thijssen met Tyson. "Ik heb in het eerste gedeelte bewust rustig aan gedaan, want mijn paard wordt als hij op snelheid ligt erg snel. Er zat een hindernis in het parcours, een oxer met bezembakken er onder, en die is iets tricky voor hem. Vanaf die hindernis ben ik gas gaan geven en vooral in de laatste lijn van een zware oxer naar de traditionele steilsprong met Hickstead planken hebben we vol gas gegeven en tijd goed weten te maken, waardoor we uiteindelijk derde werden en we 32.000 pond verdienden!". Op de meet bleek Thijssen slechts 0.6 sec. langzamer te zijn geweest dan winnaar Farrington. Op de vraag waarom Leon drie jaar geleden Uceko aan de Amerikaan had verkocht en niet voor zichzelf had gehouden antwoorde de ruiter: "Ik had de keus tussen Tyson en Uceko en om Tyson te behouden moest ik Uceko verkopen. Farrington is dolgelukkig met zijn aankoop en ik ben heel blij dat ik Tyson heb gehouden. Twee mensen blij, wat wil je nog meer?", vroeg Thijsen zich op de persconferentie af.

Eerder deze zondag stond er een wedstrijd op het programma met joker en daarin werd Aniek Poels met Baggio tweede, voor Wout-Jan van der Schans met Eurocommerce Panama en legde Leon Thijssen met Tinky Winky beslag op de vierde plek. Op zaterdag deed Piet Raijmakers jr. goede zaken door met Van Schijndel's Channely een jachtspringparcours te winnen en daarmee verdiende de Astenaar 6.500 pond, terwijl Gert-Jan Bruggink met Cash Jr. als vierde eindigde

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.hickstead.co.uk

Uitslag King Georg V Gold Cup (1.60m) (zo):


1) Kent Farrington (USA) - Uceko (v. Celano) - 0 / 0 - 54.36
2) Robert Smith (Eng) - Talan (v. Concorde) - 0 / 0 - 54.80
3) Leon Thijssen (Baarlo) - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 0 / 0 - 54.96
15) Aniek Poels (Swolgen) - Asteria (v. Calvados) - 4 34) Piet Raijmakers jr. (Asten) - Van Schijndel's Lys Platiere (v. Quidam de Revel) - 8

Uitslag Royal Accumulator with Joker (zo):


1) Abdullah Al Sharbatly (KSA) - Lobster - 65 / 54.58
2) Aniek Poels - Baggio (v. Heartbreaker) - 65 / 58.04
3) Wout-Jan van der Schans - Eurocommerce Panama (v. Contender) - 65 / 61.47

4) Leon Thijssen - Tinky Winky (v. Numero Uno) - 65 / 61.89

Uitslag Speed Classic (1.45) (za):


1) Piet Raijmakers jr. - Van Schijndel's Channely (v. Quidam de Revel)
- 0 / 66.26

2) Beezie Madden (USA) - Prima (v. Neopolitan) - 0 / 66.44
3) Laura Kraut (USA) - Woodstock O (v. Hors La Loi) - 0 / 68.84
4) Gert-Jan Bruggink - Cash Jr. (v. Cash) - 0 / 69.20

Foto Leon Thijssen en Tyson door: www.melissen.net