KNHS

Van Tergouw wint in Beekbergen, maar mist WK tweespannen

31 juli 2011


BEEKBERGEN (KNHS) - Mieke van Tergouw won zondag op haar eigen terreinen van het Riant Equestrian Centre in Beekbergen het eindklassement van het PrimeVal Paardenspektakel. Dat lukte haar voor het laatst in 2004. Maar voor deelname aan het WK mennen voor tweespannen, dat van 24 tot en met 28 augustus in het Franse Conty wordt gehouden, komt de menster uit Epse niet in aanmerking.

Bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) maakt woensdag zijn selectie bekend, het is nog niet duidelijk of Nederland drie of vier startplaatsen heeft. Dus kan ik nu ook nog geen team samenstellen, aldus de Limburger. Van Tergouw zal in elk geval ontbreken. We hebben tevoren met elkaar afgesproken dat er twee observatiewedstrijden zouden zijn, in Saumur en in Beekbergen. Aan dat criterium heeft Mieke niet voldaan. Regels zijn ervoor gemaakt dat iedereen zich eraan houdt.

Voor het WK ziet De Ruyter zeven kandidaten. En de meesten hebben het goed gedaan. Tom Engbers verspeelde door een minder optreden op de laatste dag de koppositie die hij na de dressuur en marathon had opgebouwd. Met zijn paarden MTT Diamond en MTT Valentino werden in de vaardigheidsproef drie fouten gemaakt. De drie gevallen balletjes waren kostbaar, Van Tergouw streefde hem voorbij.

Met Angel en Talos, die in de marathon werd vervangen door Pessoa, werd zij in haar thuiswedstrijd tiende in de vaardigheidsproef, maar dat bleek wel voldoende voor de eerste plaats in het totaalklassement. Van Tergouw mocht daarmee tijdens de ereronde de Van Tergouw Plaquette showen, de wisselprijs voor de beste Nederlandse tweespanrijder was de laatste drie edities terecht gekomen bij Ben Gosschalk (Epe).

Na Van Tergouw en Engbers eindigde de uit het Drentse Vries afkomstige Jacob-Jan Kramer op de derde plaats. Hij won op zaterdag de marathon en de KWPN-ruinen Twilight en Texion waren ook op de afsluitende vaardigheidsproef in goeden doen.

De Australiër Boyd Exell, de regerend wereldkampioen sinds Kentucky 2010, won alle drie onderdelen bij de vierspannen in Beekbergen. Het was voor hem een extra feestelijk weekeinde, op vrijdag vierde hij zijn 39ste verjaardag. Exell won het CAI Beekbergen al eerder in 2007 en 2008. IJsbrand Chardon legde beslag op de tweede plaats, vooral omdat zaterdag in de marathon niet meer dan de zesde plek werd behaald. Koos de Ronde eindigde als derde.

In de internationale pony vierspanrubriek was de jonge Hongaar József Dobrovitz jr. oppermachtig. De wedstrijd bij de tweespannen ponys was een volledig Nederlands onderonsje, de winst ging naar Karel van Kekem. Bij de enkelspannen ponys was de Hongaar Martin Hölle beter dan zijn enige concurrent, Yvonne de Ruyter.

Uitslagen CAI Beekbergen 2011
Vierspannen: 1. Boyd Exell (Australië) 110,50, 2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn Zh) 127,44, 3. Koos de Ronde (Zwartewaal) 130,41. Tweespannen: 1. Mieke van Tergouw (Epse) 121,37, 2. Tom Engbers (Vasse) 125,34, 3. Jacob-Jan Kramer (Vries) 125,83.?
Ponys
Enkelspannen: 1. Martin Hölle (Hongarije) 123,70, 2. Yvonne de Ruyter (Rotterdam) 140,14.
Tweespannen: 1. Karel van Kekem (Hoogblokland) 127,95, 2. Wolter van der Veen (Peize) 143,67, 3. Samantha Pijl (Loosdrecht) 157,48. Vierspannen: 1. József Dobrovitz jr. (Hongarije) 119,02, 2. Jan de Boer (De Vecht) 131,67, 3. Daniel Schneiders (Duitsland) 139,53.

Dick Kiers
In opdracht van de KNHS