Ingezonden persbericht


UvA Pride steunt boycot OCW-boot

AMSTERDAM - UvA Pride steunt de oproep om de OCW-boot waarmee minister Marja van Bijsterveldt van plan is om mee te varen met de komende Canal Parade te boycotten. Twee weken geleden besloot de minister om een motie die oproept tot verplichte voorlichting over seksuele diversiteit op middelbare scholen in Nederland niet uit te voeren. De minister negeerde daarmee een wens van een meerderheid van de Tweede Kamer.

UvA Pride-voorzitter Laurens Buijs gaf aan niet blij te zijn met de aanwezigheid van de minister bij de eerste Canal Parade waarbij het LGBT-netwerk van de UvA zelf aanwezig is. "De minister heeft net als haar partners VVD en PVV de mond vol over homo-emancipatie. Als er een homo in elkaar geslagen wordt staan ze op hun achterste benen, maar ze zijn kennelijk niet bereid om de kern van het probleem aan te pakken."

Volgens Buijs is voorlichting op scholen bittere noodzaak: "Homo is nog steeds het meest gebruikte scheldwoord op het schoolplein en bijna niemand durft er uit de kast te komen. Met name voor veel jongeren die niet aan de gendernormen voldoen is de situatie op school ronduit onveilig. Veel mannelijke meisjes en vrouwelijke jongens worden op dagelijkse basis uitgescholden en verbannen tot de laagste trede van de sociale hiërarchie."

Verplichte homovoorlichting zou volgens Buijs dan ook een unieke kans zijn om aandacht te vragen voor het thema gender: "De Nederlandse jeugd gaat nog altijd gebukt onder traditionele, conservatieve opvattingen over seksualiteit maar vooral gender. Dat is de voedingsbodem van de problemen die we vandaag de dag om ons heen zien: geweld op straat, jongeren die niet uit de kast durven te komen, pesterijen op het werk, een repressief klimaat op sportclubs en zelfs schrikbarend hoge zelfmoordcijfers. Er moet nu eindelijk eens een cultuuromslag in gang worden gezet die voor eens en altijd afrekent met de ouderwetse 'hokjes', die niet alleen voor LGBT's maar ook voor hetero's op grote schaal onderdrukkend werken."

Vooralsnog weigert de minister bovendien iets te doen aan ambtenaren die het homohuwelijk weigeren te voltrekken. Ook houdt het bijzonder onderwijs het recht om zowel homoseksuele leraren als leerlingen van hun scholen te verbannen. Mede daarom besloot Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, om de uitnodiging van de minister om mee te varen met haar OCW-boot af te slaan. COC-voorzitter Vera Bergkamp accepteerde de uitnodiging wel, en zegt deze te gebruiken om de minister te "confronteren".

Buijs geeft aan dat het bestuur van UvA Pride unaniem van mening is dat de minister "niets te zoeken heeft" op de Gay Pride: "Deze minister is niet bereid om de homo-emancipatie daadwerkelijk een stap verder te helpen en heeft op een feestelijk evenement als de Gay Pride dus niets te zoeken. We roepen onze achterban op om zich via sociale media, zoals via de speciaal aangemaakte 'cause' op Facebook, uit te spreken tegen haar komst."

De Amsterdam Gay Pride is dit jaar van zondag 31 juli tot en met zondag 7 augustus 2011. De traditionele botenparade vindt plaats op zaterdag 6 augustus.




Ingezonden persbericht