Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 augustus 2011

Eerste duizend bezoekers voor gewelfschilderingen

Duizend bezoekers hebben inmiddels de tentoonstelling Alkmaar 1573 bezocht en daarmee ook het afbreken van de steigers gevolgd. Deze steigers waren nodig om de gewelfschilderingen van Jacob Cornelisz van Oostsanen te restaureren. Voor het eerst in acht jaar zijn delen van de eeuwenoude gewelfschilderingen vanaf beneden te zien. De steiger in het Noordtransept van de Grote Sint Laurenskerk is helemaal weg, zodat die schilderingen volledig bewonderd kunnen worden.

Het afbreken van de grote steiger in het Hoogkoor is de volgende stap; de gewelfschilderingen worden daardoor geleidelijk meer zichtbaar. Door het ontbreken van de steiger in het Noordtransept is bovendien ruimte ontstaan om de tentoonstelling over Alkmaar 1573 naar het 'schip' te verplaatsen in een aangepaste opstelling. De nieuwe opstelling sluit hierdoor beter aan op de werkzaamheden in de kerk.

Alkmaar 1573
De zomertentoonstelling gaat over de Opstand, het Beleg van Alkmaar en de Victorie. Er is aandacht voor de bouw van de vestingwerken. Archeologische vondsten illustreren dagelijkse gebruiken in de zestiende eeuw. De positie van het (katholieke) geloof tijdens en na het Beleg krijgt een extra betekenis door de locatie van de tentoonstelling, in de zuidelijke zijbeuk van de Grote Sint Laurenskerk. Dit markante kerkgebouw staat als stille getuige op bijna elk schilderij dat van het Beleg van Alkmaar is gemaakt.

Openingstijden
Om een (vervolg)bezoek nog makkelijker te maken is de kerk ook op de zondagen geopend. De openingstijden zijn:

. dinsdag tot en met zaterdag 10.00 uur - 17.00 uur
. zondag 12.00 uur - 17.00 uur