Gemeente Echt-Susteren


Echt-Susteren steunt uitbreiding intensieve veehouderij Maria Hoop

Het college van burgemeester en wethouders heeft in principe ingestemd met uitbreiding van de intensieve veehouderij van Maatschap Jongen in Maria Hoop. Ook steunt het college het oprichten van een mestverwerkingsinstallatie voor het verwerken van mest afkomstig van het eigen bedrijf van Jongen.

Â

Om de plannen te kunnen realiseren wordt een wijzigingsprocedure opgestart zodat het bouwkavel vergroot kan worden. Een onderdeel van de wijzigingsprocedure is dat het bouwblok landschappelijk wordt ingepast (BOM+). Tevens wordt er een gezondheidseffectscreening opgesteld en worden alle milieuaspecten onderzocht. Alle belanghebbenden, belangenorganisaties en inwoners van Echt-Susteren worden bovendien tijdens het proces geïnformeerd over de verschillende stappen en de stand van zaken.

Â

Toekomstige situatie

Maatschap Jongen (Veestraat 1 Maria Hoop) heeft een agrarisch bedrijf. Het bestaat uit een akkerbouwbedrijf en een varkenshouderij en is sinds 2005 op de huidige plek gevestigd. Het bedrijf bevindt zich in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Echt-Susteren/Roerdalen. Een LOG is een gebied waar intensieve veehouderijen zich in principe kunnen ontwikkelen. Het bestemmingsplan âBuitengebied Echtâ biedt de mogelijkheid om bouwblokken te vergroten in een LOG door het opstarten van een wijzigingsprocedure (onder voorwaarden).

Â

De bestaande veehouderij van Maatschap Jongen in Maria Hoop bestaat uit een akkerbouwbedrijf en een varkenshouderij en telt ongeveer 700 fokzeugen en 5.500 vleesvarkens/opfokzeugen. Het bedrijf wil groeien tot ongeveer 1.400 fokzeugen en tot 11.000 vleesvarkens/opfokzeugen. Hiervoor moeten de stallen vergroot worden. Bovendien wil het bedrijf een mestverwerkingsinstallatie oprichten voor verwerking van mest van het eigen bedrijf.

Â

Â