Openbaar Ministerie

TBS-verlengingszaken opnieuw aan rechter voorgelegd

3 augustus 2011

Het College van procureurs-generaal heeft besloten een aantal TBS-verlengingszaken waarin een naar nu blijkt een onbevoegde psychiater TBS-adviezen heeft verstrekt, opnieuw aan de rechter voor te leggen. De psychiater had verlengingsadviezen ondertekend terwijl hij niet meer als psychiater stond geregistreerd. Het OM en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn van mening dat de geldigheid van de adviezen boven elke twijfel verheven moet zijn, die geldigheid moet ook blijken uit een geldige registratie.

Onlangs is bekend geworden dat bij de FPC de Pompestichting een psychiater werkzaam is geweest, die gedurende een periode onbevoegd tbs-verlengingsadviezen heeft ondertekend. De psychiater was onbevoegd omdat zijn registratie als psychiater was verlopen tijdens het dienstverband. De man is overigens nog wel geregistreerd als arts en psychotherapeut.

Inmiddels is geïnventariseerd om welke zaken het gaat en wat de actuele status is van deze zaken. Naar het oordeel van het OM kunnen alle zaken gerepareerd worden. Alle zaken waarin de huidige TBS-maatregel door de rechter is opgelegd op basis van een advies waarin de onbevoegde psychiater heeft opgetreden, zullen opnieuw aan de rechter worden voorgelegd met een nieuw, aan de eisen van de regelgeving voldoend, verlengingsadvies teneinde het gebrek te herstellen. Die zaken waarin het laatste verlengingsadvies wel geldig is, hoeven naar het oordeel van het OM niet opnieuw aan de rechter te worden voorgelegd. In alle zaken zal het OM de advocaat van de tbs-gestelde op de hoogte stellen van het gebrek.