CDA


Çörüz: taakstraffen moeten strenger
woensdag 3 augustus 2011

CDA Tweede Kamerlid Coskun Çörüz wil dat het omzetten van een celstraf naar een taakstraf strenger moet. Nu is het zo dat een celstraf van 24 uur wordt omgezet naar een werkstraf van twee uur. Dat is volgens de CDA-fractie onlogisch en oneerlijk.

Çörüz vindt de huidige omrekenmethode merkwaardig. Een dag celstraf moet volgens hem minstens gelijk staan aan een werkdag van 8 uur. Waarom deze huidige formule is gekozen is onduidelijk. Maar iedere rechter hanteert hem. Daarom heeft Çörüz om opheldering gevraagd bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Ook wil het CDA dat veroordeelden beter herkenbaar zijn tijdens het uitvoeren van hun taakstraf. âDe samenleving mag best zien dat je een taakstraf hebtâ, aldus Çörüz. Reclassering wil al een oranje hesje invoeren met de tekst âwerkt voor de samenlevingâ. Wat Çörüz betreft hoeft zoân hesje niet alleen buiten gedragen te worden: âBijvoorbeeld in een spoelkeuken moet het wel duidelijk zien wie daar voor straf werkt en wie er zoân brood mee verdient. Laat het voor iedereen maar duidelijk zijn.â