D66

woensdag 3 augustus 2011

D66: Arabische Liga moet burgers Syrië beschermen

De Arabische Liga moet ingrijpen in Syrië. D66 roept EU-buitenlandchef Catherine Ashton en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken op de alliantie van Arabische landen aan te sporen tot actie.

Extra sancties

"De VS en Europa legden na het geweld dit weekend extra sancties op, en de VN Veiligheidsraad is in spoedzitting bijeen. Intussen kan de Arabische Liga, waarvan Syrië lid is, niet toekijken en niets doen. In één van haar lidstaten worden dagelijks burgers en zelfs kinderen gedood", stellen Alexander Pechtold en Europarlementariër Marietje Schaake.

Ramadan

Het geweld in Syrië houdt aan en intensiveert. De troepen van de Syrische leider Bashar al-Assad doodden in de eerste dagen van de Ramadan weer tientallen demonstranten. Europa legde eerder reisbeperkingen op en bevroor de tegoeden van Syrische machthebbers.

Onvoldoende effect

"De Europese en Amerikaanse sancties en statements hebben onvoldoende effect", constateert Schaake. "Het beschermen van burgers is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap. Daaraan moet juist de Arabische Liga een bijdrage leveren, zodat Al-Assad de kritiek niet kan afdoen als 'Westers'." Het zou volgens Schaake ook een belangrijk signaal van de Arabische Liga zijn naar andere lidstaten waar vreedzame demonstranten gewelddadig worden aangepakt.

Voortouw

Volgens D66 kunnen meer gerichte sancties de zakelijke elite, die Al-Assad steunt, tot een keuze dwingen. "De burgers in Syrië zijn verbijsterd dat zij voor de ogen van de wereld aan hun lot worden overgelaten", zegt Pechtold. "En terecht. Dat mag niet en dat kan niet. Er zijn nog veel politieke drukmiddelen die we kunnen inzetten." Volgens D66 moeten minister Rosenthal en EU-buitenlandchef Ashton hierin het voortouw nemen.

Mensenrechtenschendingen

Eerder al riepen Pechtold en Schaake op tot reisbeperkingen, wapenembargo's en gerichtere economische sancties. Ook pleitte D66 voor een onderzoek door het Internationale Strafhof naar mensenrechtenschendingen in Syrië en misdaden tegen de menselijkheid. De Europese Unie moet volgens D66 beter samenwerken met Turkije, dat een belangrijke rol in de regio vervult.