Gemeente Almelo

Almelo selecteert zes kunstenaars voor maken schetsontwerp aankleding P&R-garage

3 augustus 2011 - De Gemeente Almelo nodigt de kunstenaars Marieken Verheyen, Leo Musch, Andra Küpers, Tom Claassen en de duo's Dedden & Keizer en De Bever & Ponjee uit een schetsontwerp te maken voor de kunstzinnige aankleding van de P&R-garage bij het NS-station in de stad. De zes zijn op basis van kwaliteit, ervaring en hun ideeën over de opdracht geselecteerd uit in totaal 165 aanmeldingen. Dit najaar wordt een winnaar gekozen.

parkeergarage die makkelijk in elkaar te zetten is Parkeerterrein naast de Javatoren maakt
plaats voor een parkeergarage met 360 parkeerplaatsen.

De 165 ingezonden visies laten heel verschillende ideeën zien. Deze lopen uiteen van een spel met lichteffecten en doorschijnende of reflecterende materialen tot een natuurlijke, groene gevelaankleding. In de fase die nu volgt mogen de zes geselecteerden hun woordelijke visie uitwerken tot een schetsontwerp. Duurzaamheid, hufterproof, veiligheid en beperkt onderhoud zijn voorwaarden voor daadwerkelijke realisatie. Onder andere op deze criteria wordt het schetsontwerp beoordeeld. Daarnaast wordt gekeken hoe de ideeën die de selectiecommissie in eerste instantie zo aanspraken in werkelijkheid uitpakken.

Selectiecommissie
Voor de aankleding van de buitenkant van de parkeergarage hanteert de Gemeente een prijsvraagprocedure. De beoordeling vindt plaats door een selectiecommissie. Deze commissie is samengesteld uit leden van de Advies Commissie Beeldende Kunst en Vormgeving, de wethouders Van Woudenbergh van cultuur en Schouten van verkeer, de projectleider van de parkeergarage en een stedenbouwkundige. Voor de aankleding is 320.000 euro beschikbaar, vergelijkbaar met de kosten voor traditionele gevelbekleding.

Provinciegeld
De garage komt vlakbij de Javatoren, tussen station en jachthaven en zal met name dienstdoen als P&R-garage voor treinreizigers. De gebruikte parkeergarage, die eerder in Zaanstad stond, kocht de gemeente van Ballast Nedam Parking. De parkeergarage, die bestaat uit een staalconstructie met vloerdelen van (prefab)beton, biedt plek aan 360 auto's. Zowel de garage als de inrichting van de stationsomgeving worden betaald met bijdragen van de Provincie Overijssel, Regio Twente en het Rijk. De Gemeente levert uit eigen middelen geen financiële bijdrage aan de garage.

Oplevering
De realisatie van de garage in Almelo begint eind augustus. De garage wordt volgens planning in december 2011 opgeleverd. Tijdens de bouw wijst de Gemeente tijdelijk een ander terrein aan als P+R-terrein. Op dit moment wordt nog gekeken wat hiervoor de beste locatie is. Het wildparkeerterrein, langs het kanaal, wordt naar verwachting medio september definitief gesloten.