CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

De oorzaken van Israels woningcrisis

wo 03-08-2011

Israels Bruto Binnenlands Product groeit met 4.6 % per jaar, maar dit betekent weinig voor een groot deel van de bevolking. Duizenden zijn in de afgelopen dagen de straat opgegaan om te protesteren tegen de hoge prijzen van huisvesting en levensmiddelen. Het Forum voor de Strijd tegen Land Privatisering heeft een belangrijk rapport uitgebracht waarin zij uitleggen wat de oorzaken van de huisvestingcrisis zijn.

Het Forum voor de Strijd tegen Land Privatisering is een non-profit organisatie, die bestaat uit prominente linkse organisaties, zoals Hashomer Hatzair en de Social Democrat Headquarters, samen met rechtse of nationalistische organisaties (het Wettelijke Forum voor het Land Israel en Im Tirzu). De gemêleerde samenstelling van de organisatie komt de betrouwbaarheid van het rapport dat de FSLP uitbracht op 17 juli ten goede.

Tot nu toe heeft de campagne om de huisvestingcrisis op te lossen niets anders tot gevolg gehad dan dat er nu honderden activisten op 15 verschillende locaties uit protest in tenten bivakkeren.

De protesten tegen de hoge huren (een studio in Tel Aviv of Jeruzalem kan meer dan 800 euro per maand kosten - de helft van een gemiddeld salaris) worden door de FSLP herleid tot vijf oorzaken:

Te weinig infrastructuur buiten grote populatiecentra

"Huisvesting is een nationaal probleem, maar dat betekent niet dat er een tekort aan huizen is," zegt Yaniv Carmel, de man die het actieplan voor het FSLP bedacht. Hij zegt verder dat de slechte infrastructuur buiten de grote bevolkingscentra betekent dat "iedereen in de buurt van Tel Aviv wil wonen", ondanks het feit dat er goedkope huisvesting is in de Negev en Galilee. "In de Negev is kindersterfte vijf keer zo hoog als in Tel Aviv. Er is geen bioscoop ten noorden van Haifa en de levensverwachting is een paar jaar lager in de Galilee. Er zijn geen banen of betrouwbaar openbaar vervoer van de periferie naar de steden en mensen willen nu eenmaal graag werken. We kunnen niets doen aan de huisvestingscrisis als we niet eerst naar deze zaken kijken."

Vastgoedontwikkelaars monopiliseren het land

Een consortium van ongeveer 20 vastgoedontwikkelaars heeft grote hoeveelheden ontwikkelbaar land in handen waarop huizen voor tienduizenden Israeli's gebouwd hadden kunnen worden. "We hebben het over land dat bestemd is voor de bouw van 40.000 wooneenheden- meer dan de jaarlijkse cyclus van Israels huizenmarkt," zegt Carmel. Het rapport dat hij hielp schrijven, zegt dat Elad Israel Housing - een bouwbedrijf van miljardair Yitzchak Tshuva - land bezit om 1.000 eenheden te bouwen in Tel Aviv, maar dat niet doet, ondanks het feit dat ze alle bureaucratische procedures doorlopen hebben. Miljardair Sheri Arisons bedrijf Shikun UVinui doet hetzelfde met 5.000 eenheden en Manreb Co. Doet dat met 578 eenheden. "Ze verstikken de toevoer van land om zo de vraag op te voeren en de regering doet er niets aan," verklaart Carmel. In 2010 nam de regering wetten aan om de `centralisering in vastgoed' tegen te gaan, maar deze worden niet nageleefd.

Bureaucratische incompetentie

Volgens het rapport van het FSLP draagt de regering bij aan het huisvestingsprobleem door de bureaucratische incompetentie. Africa Israel, een gigantisch bouwbedrijf, bijvoorbeeld, wil beginnen met de bouw van twee grote gebouwencomplexen in de buurt van Tel Aviv, maar de regering heeft de bouw al twee jaar vertraagd door pas toestemming te willen verlenen als de juiste infrastructuur is aangelegd.

Vastgoedspeculatie

Het FSLP stelt verder dat de financiële crisis veel mensen, waaronder Europese en Amerikaanse Joden die niet in Israel wonen, heeft aangespoord om huizen en appartementen te kopen als investering. Door het uitbuiten van de hoge vraag, maken sommigen een winst van 5 tot 10 % met de huur die ze ophalen. De regering zou zwaardere belasting moeten heffen op investeringen in vastgoed, vindt het rapport van FSLP. Daarnaast stelt het Forum voor om de huur vast te leggen op maximaal 95% van de gemiddelde hypotheekbetaling. Hoewel er in Israel nauwelijks controle is op de huur in de privatesector, zijn er echter wel subsidies en leningen beschikbaar om families te helpen bij het kopen van een huis.

Het falen van het huursubsidiebeleid

De Israelische overheid biedt financiële hulp aan ouderen, families met meer dan vier kinderen, nieuwe immigranten en gehandicapten. Zelfs met maximale steun betaalt een huurder 375 euro (22 % van het gemiddelde Israelisch maandsalaris) voor een twee of drie kamer appartement. "Had de regering een gelijke investering (ongeveer260 miljoen euro) gedaan in het creëren van banen en infrastructuur buiten de grote steden, dan zouden mensen kunnen verhuizen zonder dat ze verdere financiële hulp nodig hebben", aldus het rapport.