Openbaar Ministerie

Verdachten buurtbarbecue Amstelveen langer vast

3 augustus 2011 - Arrondissementsparket Amsterdam

De vier mannen die ervan worden verdacht mensen in elkaar te hebben geslagen tijdens een buurtbarbecue in Amstelveen op 2 juli jl. blijven langer vastzitten.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen van poging tot doodslag, dan wel zware mishandeling, dan wel openlijke geweldpleging.

Op 7 juli had de rechter-commissaris de vordering tot inbewaringstelling van de vier mannen afgewezen. De officier van justitie ging tegen die beslissing in hoger beroep. Op 19 juli 2011 heeft de raadkamer van de rechtbank daarop beslist dat de vier verdachten alsnog in bewaring moesten worden gesteld. De raadkamer zag voldoende reden om het mogelijk gebruikte geweld te bestempelen als 'poging doodslag' of 'zware mishandeling'. De rechter-commissaris ging alleen uit van 'openlijke geweldpleging'. De raadkamer heeft daarbij ook gekeken naar het letsel van de slachtoffers en dat het geweld zich ook richtte tegen het hoofd, waarvan algemeen bekend is dat dit een zeer kwetsbaar lichaamsdeel is. Verder vond de raadkamer de bewaring op zijn plaats omdat het hier om een gebeurtenis gaat die tot veel commotie in de samenleving heeft geleid.

Op 1 augustus is de voorlopige hechtenis van de verdachten op vordering van de officier van justitie door de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam met 90 dagen verlengd.