Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 03-08-2011 Meeste Vogelaarwijken leefbaarder geworden

Hoewel de leefbaarheid in de veertig zogeheten `Vogelaarwijken' nog steeds achterblijft bij het landelijk gemiddelde, is zij wel gestegen ten opzichte van 2008. Dat landelijk gemiddelde ligt trouwens hoog. Nederlanders blijken zeer tevreden te zijn over de leefbaarheid van hun buurt. Dat blijkt uit het rapport `Leefbaarheid in Balans' dat in opdracht van het ministerie van BZK is opgesteld door Rigo Research en Advies en de Atlas voor Gemeenten.

De leefbaarheid is digitaal in kaart gebracht met de zogeheten Leefbaarometer, die de situatie, de ontwikkelingen en achtergronden in de wijken online weergeeft. De leefbaarheid is gemeten op basis van 49 verschillende kenmerken, zoals type woningen, voorzieningen, werkloosheid, etniciteit, opleidingsniveau, aantal misdrijven enz. Het aardige van de nieuwste Leefbaarometer is dat je tot op postcodeniveau kunt inzoomen. De kleuren op de kaart variëren van donkergroen (uiterst positief) tot donkerrood (uiterst negatief).

almere Opvallend is dat het overgrote deel van land nog steeds groen tot donkergroen kleurt. De economische crisis heeft, anders dan verwacht, de afgelopen paar jaar nauwelijks geleid tot een verslechtering van de leefbaarheid in Nederland. De schaarse gele en rode vlekken bevinden zich zonder uitzondering in de grote steden, waar ook de meeste Vogelaarwijken liggen. In totaal wonen zo'n 900.000 mensen in een buurt waar de leefbaarheid matig of slecht is.

Positieve trend

Ten opzichte van de vorige meting in 2008 is de leefbaarheid in de meeste Vogelaarwijken toegenomen, vooral in Alkmaar, Arnhem en Amersfoort. Ook Rotterdam scoort aanzienlijk beter. Het aantal mensen dat daar woont in een buurt met een `zeer negatieve' leefbaarheid nam met tweederde af. Alleen Eindhoven is een opvallende uitzondering, met drie wijken in de top-4 van wijken met de grootste leefbaarheidsproblemen. Ook in een aantal grensgemeenten (Emmen, Enschede, Hulst en Terneuzen) en groeigemeenten (Almere, Haarlemmermeer, Zoetermeer) staat de leefbaarheid onder druk.

Zie ook

www.leefbaarometer.nl