Gemeente Vlaardingen



-

Attentie Buurtpreventie

03-08-2011 |

Wie 's avonds in Vlaardingen op straat loopt ontkomt er niet aan: mensen met gele hesjes. Ze lopen meestal in tweetallen door de buurt en letten op zaken als kapotte lantaarnpalen of een scheve tegel. Maar ze houden ook een oogje in het zeil tegen inbrekers of autokrakers. Het zijn de vrijwilligers van de Buurtpreventie: een Vlaardings succes in de strijd tegen onveiligheid in de wijk. Projectcoördinator Chris Roest vertelt over `zijn' buurtwachten.

Vlaardingen kent sinds 2009 Buurtpreventie. Eerst alleen in de Oostwijk, vervolgens ook in Holy, de Westwijk en na de zomer start Buurtpreventie ook in de Indische Buurt en Vettenoordse Polder. Buurtpreventie is een simpel concept: vrijwilligers lopen over straat en houden de buurt in de gaten. Chris: "Het zijn dan ook meestal mensen die bekend zijn in de buurt. Door de bewoners voor de bewoners."

Veiligheid
Buurtpreventie verhoogt de veiligheid in de buurt. Maar het is geen veredelde knokploeg naar Amerikaans model. Het gaat niet om boeven vangen Het doel is de wijk schoon, heel en veilig te houden. Daarnaast zorgt de Buurtpreventie voor meer sociale samenhang "Veel mensen groeten elkaar op straat, maar verder gaat het contact niet", zegt Chris. "Door de Buurtpreventie ondernemen mensen samen iets en krijgt het contact een hele nieuwe dimensie. We hebben zelfs vrijwilligers die door Buurtpreventie uit een sociaal isolement zijn gehaald. Er zijn vrijwilligers die met een boog om hangjongeren heenlopen, terwijl anderen juist een praatje met ze willen maken." De jongeren zelf reageren overigens heel goed op de Buurtpreventie. Net als de meeste mensen. Volgens mij zijn we echt een aanwinst."

Werving
Buurtpreventie is een succes, maar Chris is constant op zoek naar nieuwe vrijwilligers. "Dat is ook wel nodig, want een groot gedeelte van onze vrijwilligers is op leeftijd. Er zijn zelfs 80-plussers bij." Chris vindt het jammer dat hij niet alle groepen even goed bereikt. "Het is bijvoorbeeld moeilijk allochtonen te werven. Ik ben naar de moskee geweest en doe mijn best, maar het lukt vooralsnog niet zoals ik het zou willen. In de Westwijk is de groep vrijwilligers bijvoorbeeld grotendeels autochtoon, terwijl een groot deel van de bewoners in die wijk allochtoon is. Dat zou ik graag anders zien." Chris werft nieuwe leden tijdens evenementen zoals buurtfeesten en braderieën. "We bemannen een kraampje en proberen zoveel mogelijk mensen te benaderen. We starten Buurtpreventie in elke wijk met een informatieavond ".

Nieuwe leden
De nieuwe leden van de Buurtpreventie krijgen om te beginnen een cursus waarin de basis wordt uitgelegd. Hoe spreek je bijvoorbeeld mensen aan op hun gedrag? Wat doe je bij een inbraak? En hoe leer je goed te observeren? "Vooral dat laatste is vaak een openbaring", zegt Chris. "Mensen denken wel dat ze opmerkzaam zijn, maar als we over straat lopen en ik vraag na vijf minuten naar de kleur van iemands jas, is het lang stil." Nieuwelingen krijgen ook nog een workshop levensreddend handelen en een cursus omgaan met agressie.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000