Artsen zonder Grenzen

Bahrein: inval kantoor AzG, medewerker gearresteerd

03-08-2011

De Bahreinse veiligheidsdiensten zijn op 28 juli gewapend en met geweld het kantoor van Artsen zonder Grenzen in Manama, de hoofdstad van Bahrein, binnengevallen. De vertrekken werden beschadigd en kantoor- en medisch materiaal werd in beslag genomen. Saeed Mahdi, een Bahreinse medewerker van Artsen zonder Grenzen die werkt als vertaler en chauffeur, werd gearresteerd.

Protesten

In februari begonnen de protesten tegen de regering in Bahrein. Artsen zonder Grenzen heeft sindsdien 200 zieke en gewonde patiënten opgevangen, die geen hulp durfden te zoeken in ziekenhuizen omdat ze daar gearresteerd zouden worden. Het team verzorgde ook anderen die in de gevangenis ernstig mishandeld waren.

Transparant

"Artsen Zonder Grenzen is tegen de overheid altijd duidelijk en transparant geweest over haar activiteiten en bedoelingen, ook tegen de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken," zegt Jerome Oberreit, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen. "Het geweld tegen Artsen zonder Grenzen en de arrestatie van onze medewerker zijn dan ook ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar."

Ambulance

Saeed Mahdi blijft gearresteerd, met als enige `misdaad' dat hij Artsen zonder Grenzen en een patiënt hielp door een ambulance te bellen. Vorige week kwam een patiënt met een ernstige hoofdwond naar Artsen zonder Grenzen. Een dokter van Artsen Zonder Grenzen verleende eerste hulp en er werd een ambulance gebeld om de patiënt naar het Salmaniya-ziekenhuis over te brengen. Het is de plicht van Artsen zonder Grenzen om patiënten te verzorgen, ongeacht hun etnische achtergrond en religieuze of politieke overtuiging.

Informatie

Herhaalde verzoeken van Artsen zonder Grenzen, de familie en de advocaat van Saeed Mahdi om hem te kunnen zien, zijn geweigerd. Artsen zonder Grenzen heeft ook geen enkele informatie over het lot van de patiënt kunnen krijgen, ook niet in het Salmaniya-ziekenhuis.

Verontrusting

Deze gebeurtenissen zijn een inbreuk op de onschendbaarheid van de kantoren van een neutrale, medische humanitaire organisatie en een schending van het recht van een patiënt op medische hulp. Artsen zonder Grenzen heeft haar verontrusting over deze incidenten per brief kenbaar gemaakt aan het Bahreinse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Noodhulp

In maart diende Artsen zonder Grenzen een verzoek in om een project voor medische noodhulp te starten in Bahrein. Teams van Artsen zonder Grenzen zouden eerste hulp verlenen en patiënten bijstaan bij hun bezoek aan het ziekenhuis, om zeker te zijn dat de medische hulp niet gedwarsboomd of als lokaas door veiligheidsdiensten werd gebruikt. Zo zouden patiënten weer vertrouwen in de gezondheidsvoorzieningen krijgen en zou het medisch personeel zijn plicht weer kunnen doen zonder te moeten vrezen voor represailles. Tot op de dag van vandaag hebben onze teams geen garanties gekregen dat patiënten geen doelwitten zijn.

Repercussies

Het heeft er alle schijn van dat Artsen zonder Grenzen op dit moment in Bahrein niet op een normale, correcte manier medische zorg kan verlenen
- in dit geval, eerste hulp toedienen en een ambulance bellen voor een patiënt in kritieke toestand - zonder repercussies voor ons werk in het land.

Integriteit

Artsen zonder Grenzen roept de Bahreinse overheid op om de integriteit, veiligheid en privacy van haar kantoren en medewerkers te respecteren, en om de advocaat en familie van haar gearresteerde medewerker toe te laten hem te bezoeken.