Vereniging Milieudefensie


Shell bekent schuld olievervuiling in Nigeriaans Ogoniland

Morgen komt Unep (VN) met rapport over vervuiling van de regio

Amsterdam, 3 augustus, 2011 - Shell geeft toe schuld te hebben aan twee gigantische olielekkages in het Nigeriaanse Ogoniland. Het gaat om lekken in een vijftig jaar oude pijpleiding waar dagelijks zo'n 120 000 vaten aan olie door wordt vervoerd, meldt de Guardian vandaag. De erkenning van Shell kwam nadat er in Engeland een rechtszaak was aangespannen over de lekkages. Milieudefensie steunt in Nederland vier Nigeriaanse boeren in rechtszaken tegen Shell wegens olievervuiling.

Milieudefensie reageert optimistisch op het nieuws. De organisatie voert al jaren campagne om Shell de uit haar pijpleidingen gelekte olie in Nigeria op te laten ruimen. "Shell erkent aansprakelijkheid van twee grote lekkages in Ogoniland waar door slecht onderhoud olie werd gelekt" aldus Hans Berkhuizen, directeur van Milieudefensie. "Maar dit is pas het begin. Shell moet serieus werk maken van het opruimen van Ogoniland én de rest van de ernstig vervuilde Niger delta. Daarnaast moet Shell verantwoordelijk opereren en nieuwe lekkages voorkomen."

Morgen wordt het langverwachte Unep rapport aangeboden aan de Nigeriaanse overheid. Unep, het milieuonderzoeksbureau van de Verenigde Naties, heeft onderzoek gedaan naar de vervuiling van Ogoniland. In 1994 moest Shell stoppen met haar activiteiten in de regio, door heftige protesten van de lokale bevolking vanwege de olievervuiling. Berkhuizen: "Het verschijnen van het Unep rapport moet het tij doen keren bij Shell. Nog altijd zijn er wekelijks lekkages uit Shell installaties."

Het artikel van de guardian is hier te vinden: http://www.guardian.co.uk/environment/2011/aug/03/shell-liability-oil-spills-nigeria




Vereniging Milieudefensie