Gemeente Boxmeer


Strengere controle op fietsen in centrum

In het winkelcentrum van Boxmeer is het al decennia verboden te fietsen tijdens de openingstijden van winkels. Ook is het autoverkeer al jaren zoveel mogelijk beperkt. Door de recente aanpassingen is het toch zinvol de regels nog eens op een rijtje te zetten.

Voor fietsers:

* Het voetgangersgebied is uitgebreid met het nieuwe Raadhuisplein.
* In het hele voetgangersgebied, inclusief het nieuwe Raadhuisplein, is het tijdens winkelopeningstijden verboden te fietsen.
* De fietsen mogen in het voetgangersgebied alleen worden gestald in de daarvoor bestemde wielklemmen.

Het aantal fietsklemmen is en wordt verder uitgebreid. Ook zijn zij zoveel mogelijk naar de rand van het voetgangersgebied verplaatst. Op die manier blijft het winkelgebied aantrekkelijk, overzichtelijk en veilig. Ook krijgen fietsdieven hierdoor minder kans. Alleen voor de supermarkt blijven de fietsklemmen vanwege het vervoer van zware tassen met boodschappen.

Voor autoverkeer:

Onlangs is de beweegbare afsluiting officieel in gebruik gesteld door wethouder Jos de Graaf. Van maandag tot en met zaterdag van 7.00 tot 10.00 uur wordt laden en lossen toegestaan. Er is een vrijstelling voor onder andere hulpdiensten, geld- en waardetransporten en de standhouders op de (toekomstige) markt op het Raadhuisplein. Ook hebben enkele bewoners en ondernemers met een eigen parkeergelegenheid die alleen vanaf de voetgangerszone bereikbaar is, een permanente ontheffing.
Een zo fijn en zo veilig mogelijk winkelcentrum. Dat is het doel van de al langer bestaande regels en de aanpassingen die de gemeente de afgelopen periode deed. Om die reden zal er de komende tijd strenger worden gecontroleerd op fietsen in het centrum en het parkeren van fietsen buiten de rekken.