Gemeente Boxmeer


Houtoogst in de Hondsbergen

Al enige tijd heeft u in een deel van het bosgebied de "Hondsbergen" in Overloon kunnen zien dat er oranje markeringen zijn aangebracht op bomen. Deze markeringen worden "blessen" genoemd en geven aan dat de betreffende bomen gekapt zullen worden.

Waarom kappen
Deze week is een aanvang gemaakt met een korte maar intensieve periode in het bosbeheer van de gemeente Boxmeer, de uitvoering van de houtoogst. Het voornaamste doel van de houtoogst is het bos op de gewenste manier te laten ontwikkelen.

De bossen van de gemeente Boxmeer worden beheerd volgens de methode van geïntegreerd bosbeheer. Dit wil zeggen dat het bos aan diverse functievervullingen moet voldoen. Deze functievervullingen zijn natuur, recreatie en houtproductie. Diverse boomsoorten vervullen bijvoorbeeld diverse functies. Voor de functievervulling natuurbeheer zijn zomereiken erg waardevol. Veel insecten leven van deze boom en insecten trekken op hun beurt weer vogels aan. Voor de recreatieve- en natuurwaarden zijn open plekken in het bos belangrijk. Hiervoor worden stukken bos `opengekapt'.

`Toekomstbomen' worden ontdaan van concurrenten zodat zij nog dikker kunnen worden. Soorten zoals de Amerikaanse eik en robinia worden zoveel mogelijk uit het bos verwijderd. Dit zijn uitheemse soorten (exoten) die zich erg hardnekkig uitbreiden en hierbij inheemse soorten verdringen. Dit gaat ten kosten van de natuurwaarden van het bos.

In sommige gevallen botst dit met de functievervulling recreatie omdat met name de Amerikaanse eik door zijn omvang vaak ook recreatief aantrekkelijk is. Voor de houtproductie worden juist de diverse naaldbomen erg gewaardeerd. In de gemeentebossen van Boxmeer zijn dit in de meeste gevallen de grove- en Corsicaanse dennen. Hoe rechter de boom hoe waardevoller deze is. Bij rechte en vitale dennen worden dus concurrenten verwijderd. Men zou kunnen denken dat de hoeveelheid hout die in het bos staat door de houtoogst zal dalen. Dit is echter niet zo, de overgebleven bomen hebben meer ruimte gekregen en groeien door. Per jaar wordt ongeveer de jaarlijkse bijgroei van het totale bos geoogst. De totale houtvoorraad van het bos blijft dus ongeveer gelijk.

Duurzaam
De gemeentebossen zijn FSC-gecertificeerd, waarmee de gemeente zichzelf heeft opgelegd te werken volgens richtlijnen en voorwaarden die een duurzaam bosbeheer garanderen.

De houtoogst wordt volgens de "gedragscode zorgvuldig bosbeheer" uitgevoerd. Dat wil zeggen dat er in het broedseizoen geen machinale arbeid in het bos wordt verricht en dat waardevolle natuurelementen zoals bijvoorbeeld mierenhopen, roofvogelhorsten en dassenburchten onbeschadigd blijven. Met deze voorzorgmaatregelen daagt de gemeente Boxmeer er zorg voor dat er gehandeld wordt conform de Flora en Fauna Wet.

Uitvoering
De werkzaamheden worden uitgevoerd onder toezicht van een deskundig bedrijf op het gebied van bosbeheer. Het hout wordt gekapt met machines die speciaal zijn ontworpen om schade aan de blijvende bomen en de bodem te voorkomen. De bomen worden vervolgens aan de bospaden op stapels gelegd. Tijdens de werkzaamheden blijft het bos gewoon toegankelijk, maar hier en daar zullen de paden tijdelijk wat minder goed begaanbaar zijn. Met het oog op uw veiligheid verzoeken wij u dringend niet op de houtstapels te lopen.

Voor vragen over de Houtoogst kunt u terecht bij: Gemeente Boxmeer, Igor Derks 0485-585911 of
Staro Natuur en Buitengebied, 0492 450161.