Ingezonden persbericht


PROGRAMMABERICHT

Hilversum, 28-07-2011

LEVY, De les van Berkelland bij de Avro

De overheid als geluksmachine wordt uitgezet, betoogt premier Mark Rutte. Mensen moeten meer voor zichzelf én elkaar zorgen. Gemeenschapsvoorzieningen lopen gevaar, waarschuwt Job Cohen. 'Berkelland Rutteland', stelde hij ironisch.

Misschien staat de gemeente Berkelland in de Achterhoek wel symbool voor het Nederland van de toekomst. In elk geval zijn de bezuinigingen er nu al zichtbaar en voelbaar.

Gideon Levy gaat kamperen in Berkelland om alvast te kijken welke lessen Nederland uit de bezuinigingen kan trekken. Want het mes gaat flink in de fusiegemeente snijden. Het college van CDA, VVD en D66 gaat op een budget van 80 miljoen euro, 8,3 miljoen euro bezuinigen tot 2013. De bezuinigingen treffen de muziekschool, de bibliotheek, de sportvereniging en de mantelzorg. Levy onderzoekt de consequenties van deze bezuinigingen voor de Berkellanders en hij vraagt zich af hoe redelijk of onredelijk de ingrepen zijn.

Om de lokale problemen in breder perspectief te plaatsen, ontvangt Levy op zijn camping de Rotterdamse ex-wethouder Dominic Schrijer die vanwege bezuinigingen opstapte en schrijver en columnist Bas Heijne.

Nadat hij zijn tent heeft opgeborgen, gaat Levy naar Den Haag waar hij landelijke politici confronteert met zijn bevindingen, onder wie Maxime Verhagen (CDA), Gert Leers (CDA), Fred Teeven (VVD) en Ronald Plasterk (PvdA)

In 'De les van Berkelland' hanteert Gideon Levy tegelijkertijd het vergrootglas én de verrekijker: wordt Berkelland na de bezuinigingen het voorland van Nederland?

LEVY, De les van Berkelland, woensdag 3 en woensdag 10 augustus, 21.20 uur Avro Nederland 2

levy.avro.nl #levy

---