Oxfam Novib lanceert interactieve wereldkaart voedselprijsstijgingen

Persbericht van Oxfam Novib

Den Haag 3 augustus. De nieuwe interactieve wereldkaart laat zien hoe over de hele wereld landen worden getroffen door hoge en instabiele voedselprijzen. De kaart geeft een momentopname van de gevolgen van de wereldwijde voedselprijzen-crisis.

De wereldkaart kan direct gebruikt worden voor elke website, zodat iedere bezoeker een duidelijk overzicht heeft van dit probleem kan krijgen en in actie kan komen tegen deze wereldwijde crisis. Deze kaart is onderdeel van Oxfam's wereldwijde GROW-campagne .

"Hoge voedselprijzen hebben de inkomens van arme mensen uitgehold, en bijgedragen aan de instabiliteit en het geweld rond de wereld," zegt Bertram Zagema, landbouwexpert van Oxfam Novib. "Van Jemen tot Bolivia, zorgt de druk van instabiele voedselprijzen op arme gemeenschappen voor problemen."

Mondiale voedselprijzen staan al sinds eind 2010 op het hoogste punt ooit, waardoor tientallen miljoenen mensen onder de armoede-grens zijn gekomen. Na decennia van gestage vooruitgang in de bestrijding van honger, stijgt het aantal mensen weer dat niet genoeg te eten krijgt, en kan het binnenkort de één miljard passeren. De kaart toont de landen die erg kwetsbaar zijn voor prijsstijgingen, waar prijsstijgingen hebben bijgedragen tot geweld of onrust, of waar extreem weer heeft bijgedragen tot prijsstijgingen. Bijvoorbeeld:

Pakistan: Bijna tweederde van de bevolking geeft 50 tot 70 procent van het inkomen uit aan voedsel, waardoor zij kwetsbaar zijn voor prijsstijgingen.

Tanzania: Ondanks sterke economische prestaties leeft meer dan de helft van de bevolking in extreme armoede en is kwetsbaar voor prijsstijgingen.

Mozambique: In 2010, na een recordoogst, moest Mozambique nog steeds een kwart van het voedsel importeren. De voedselprijzen zijn instabiel vanwege de ontoereikende nationale productie en de afhankelijkheid van importen.

Rusland: In de meeste Russische regio's is de prijs van een gemiddeld voedselpakket tussen juli 2010 en maart 2011 met 20 tot 30 procent gestegen. Russische voedselprijzen bleven zelfs hoog nadat de Russische overheid alle graanexporten had verboden, wat tot een prijsstijging op de wereldmarkt heeft geleid.

"Overal ter wereld roepen mensen om stoutmoedige daden van wereldleiders, en worden zij beloond met weinig meer dan woorden," zegt Zagema. "Deze klinken mooi maar zij voeden geen hongerige gezinnen. Het wordt tijd dat de G20-leiders zich niet langer hierachter verschuilen en aan het werk gaan."

*

Links:
http://www.oxfamnovib.nl/grow



Razende Robot Reporter