NOS NTR

Karremans vreesde voor zijn leven

Na de arrestatie van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic werd ook de naam van Thom Karremans weer volop genoemd. De oud-commandant van Dutchbat, in de moslimenclave Srebrenica.

De val van Srebrenica

Op 11 juli 1995 vielen Bosnisch-Servische troepen Srebrenica binnen. De enclave stond op dat moment onder bescherming van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, dat de genocide van achtduizend moslims niet kon voorkomen. Thom Karremans was op het moment van de val van Srebrenica hoofdverantwoordelijk voor het optreden van het bataljon. Overlevenden verwijten hem dat hij niet adequaat heeft opgetreden en dat hij duizenden doden had kunnen voorkomen.

Genocide

Verantwoordelijk voor de moslimdoden, Mladic, werd in mei van dit jaar opgepakt. Hij hield zich sinds het einde van de oorlog in 1995 schuil met hulp van zwaarbewapende aanhangers tussen Servië, Bosnië en Montenegro en heeft jarenlang een redelijk onbezorgd bestaan kunnen leiden.

Mladic was generaal in het Joegoslavische leger toen dat land uit elkaar viel. In de deelprovincie Bosnië brak een burgeroorlog uit tussen de Bosnische Serviërs en de moslims. In juli 1995 gaf Mladic leiding aan het Bosnisch-Servische leger dat de enclave Srebrenica innam. Mladic is bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica in 1995.

Verweren

Karremans, de man die nerveus onderhandelde met Mladic, met hem proostte en een cadeau voor zijn vrouw van hem in ontvangst nam. Die treurige beelden blijven hem achtervolgen, net als de ziel van de achtduizend vermoorde moslimmannen. Nu dreigt Karremans zelf voor de rechter te worden gedaagd. Hij is het zat en wil zich nu eindelijk verweren.

Twan Huys spreekt met Thom Karremans in het zuiden van Spanje.