Gemeente Hardenberg

Gemeente en Leyten intensiveren samenwerking in centrum Dedemsvaart

02 augustus 2011
Directeur De Jong van Leyten (links) en wethouder Prinsse (rechts).

De gemeente Hardenberg en coördinerend ontwikkelaar Leyten intensiveren de samenwerking bij het realiseren van een compleet, compact, comfortabel en duurzaam centrum in Dedemsvaart. Daarom hebben de partijen op 2 augustus een overeenkomst ondertekend waarin afspraken gemaakt worden over de uitvoering van een aantal ontwikkelprojecten in het centrum van Dedemsvaart.

Op 5 juli heeft de gemeenteraad het Masterplan Centrum Dedemsvaart vastgesteld. Dit overkoepelende plan richt zich op de ontwikkeling van het centrum van Dedemsvaart over een periode van 20 jaar. Het gaat om de volgende onderdelen, te weten het nieuwe woon- en winkelprogramma, de gewijzigde verkeerstructuur, de extra - gratis - parkeervoorzieningen en de vernieuwde openbare ruimte. Het Masterplan is door de gemeente en Leyten samen opgesteld. Belanghebbenden, inwoners en ondernemers zijn intensief betrokken bij de opstelling ervan.

Ontwikkelprojecten
Het Masterplan Centrum Dedemsvaart bestaat uit 20 deelprojecten. Zo'n 10 deelprojecten richten zich op het verbeteren en het herinrichten van de openbare ruimte, het verkeer en het parkeren. De gemeente Hardenberg neemt de uitvoering van deze deelprojecten voor haar rekening. Daarnaast zijn er 10 ontwikkelprojecten. De gemeente Hardenberg en ontwikkelaar Leyten gaan bij de uitvoering van het merendeel van deze ontwikkelprojecten intensief samenwerken.

Overeenkomst
De gemeente Hardenberg en ontwikkelaar Leyten maken in de overeenkomst afspraken over de uitvoering van de ontwikkelprojecten rond de Markt en Julianastraat Noord. Zo is er overeenstemming bereikt over belangrijke elementen zoals de grondwaarde, het bouw- en woonrijp maken en over de start van het bouwprogramma.

De anticipatieovereenkomst is op dinsdag 2 augustus door loco-burgemeester Prinsse en directeur De Jong van Leyten ondertekend. De uitgangspunten uit de overeenkomst worden in de komende periode concreet uitgewerkt, waarna in een later stadium een realisatieovereenkomst wordt gesloten. Hierin worden afspraken gemaakt over onder andere de bouwtermijnen en de definitieve kosten.

Winkels en woningen
Het zwaartepunt van de ontwikkelingen in het centrum van Dedemsvaart ligt rond de Markt. Hier is aan de noord- en westkant van het marktplein nieuwe bebouwing gepland met winkelruimte op de begane grond met daarboven woningen. Het zuidelijke gedeelte van de Markt is voorlopig nog aangemerkt als zoekgebied voor nieuwe ontwikkelingen.

In het gebied rond Julianastraat Noord kan door het vrijkomen van de locaties van de supermarkten ruimte voor detailhandel of dienstverlening worden ontwikkeld. In het achterliggende gebied is ruimte voor zo'n 34 woningen en parkeerplaatsen. Het gebied ten noordoosten van de rotonde Langewijk/Julianastraat wordt voor een deel ingericht als parkeerterrein en is deels ook nog aangemerkt als zoekgebied.