Gemeente Achtkarspelen

GEMEENTE ACHTKARSPELEN
OPENBARE BESLUITENLIJST VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DD. 3 augustus 2011

Punt nr.

1.

Omschrijving
Adviesnota RPB inzake ruimtelijke procedure bouwen woning met garage Alde Dyk 1a te Kootstertille.

Beslissing
Het college heeft een ruimtelijke onderbouwing vastgesteld en een verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor het bouwen van en woning met garage op het perceel Alde Dyk 1a te Kootstertille. Het college besluit in te stemmen met memo aan de raad inclusief verslagen inzake MFC It Vleckehûs als ingekomen stukken ter inzage aan de raad voor te leggen. Het college besluit in te stemmen met het toevoegen van het addendum ter aanvulling op de beschouwingen die in het adviesrapport zijn weergegeven. Het college heeft ingestemd met de inhoud intentieverklaring sportstimulering NOFriesland en met de ondertekening door wethouder in gezamenlijke bijeenkomst van de Stuurgroep. (Nb. bij afwezigheid wethouder, ondertekening door André Alberda). Het college heeft bepaald welke standpunten de gemeente Achtkarspelen zal innemen in de AB-vergadering van de Hulpverleningsdienst Fryslân d.d. 6 juli 2011. Het college wijst het verzoek van begrafenisvereniging Memento Mori tot garantstelling voor een lening af. Het college heeft besloten: 1. Gemeentegarantie te verlenen voor een geldlening van 64.500, - t.b.v. de s.c. Kootstertille, op basis van de aanbieding van de Rabobank Burgum-De Lauwers; 2. De gemeenteraad in eerstvolgende vergadering te informeren over verleende garantstelling.


2.

Adviesnota SLBEL inzake MFC It Vleckehûs.


3.

Adviesnota SLBEL inzake intentieverklaring samenwerking sportstimulering gemeenten NOFriesland.


4.

Adviesnota Samenleving inzake HVD Fryslân AB-vergadering d.d. 6 juli 2011.


5.


6.

Adviesnota BVFB inzake aanvraag garantstelling door begrafenisvereniging Memento Mori te Harkema. Adviesnota SLBEL inzake s.c. Kootstertille: aanvraag gemeentegarantie i.v.m. financiering verbouw, renovatie en uitbreiding kleedaccommodatie op het sportcomplex te Kootstertille.

Telefonische informatie over de bovengenoemde besluiten is verkrijgbaar bij de hieronder vermelde leden van het college van burgemeester en wethouders via telefoonnummer 0511-548267/548145). Telefonische informatie wordt gegeven door: Wnd. Burgemeester P. Adema Wethouder K.H. Antuma Wethouder J. Lammers Wethouder M. van der Veen over besluit puntnummer: 4, 8, 17, 31 en 33. 5, 9, 13, 14, 15, 16, 27, 32, 41 en 42. 1, 10, 11, 12, 18, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30,35, 36, 37, 38, 39. 2, 3, 6, 7, 20, 28, 34 en 40.

C:\Documents and Settings\y.degraaf\Local Settings\Temporary Internet Files\GLKLUN-BSO1361 openbare besluitenlijst 3 augustus 2011 (2).doc



-2-


7.

Adviesnota SLBEL inzake verzoeken om incidentele subsidie sportstimulering op grond van Deelverordening Samenleving.


8.

Adviesnota CSD inzake pilot nazorg ex gedetineerden.


9.

Adviesnota BVAB inzake vergoeding proceskosten bij verlaging WOZ-waarde.


10.

Adviesnota RPB inzake vervolgadvies met betrekking tot verzoek Rijnvallei (adviesdienst bedrijfsontwikkeling b.v.) te Wageningen om medewerking te verlenen aan de uitbreiding van de varkenshouderij aan de Trekweg 4 te Buitenpost.


11.

Adviesnota RPB inzake advies Kenniscentrum voor Overheid en Bestuur over aanvraag tegemoetkoming in schade van de fam. De Boer te Buitenpost.


12.

Adviesnota RTV inzake antennemast Uterwei 11.


13.


14.

Adviesnota SLBEL inzake subsidie aanvraag van Humanitas betreffende "Begeleide Omgangsregeling". Adviesnota SLBEL inzake kwaliteit kinderopvang.


15.

Adviesnota SLBEL inzake integrale aanpak Samenleving/Sociale Agenda gemeente Achtkarspelen.

Het college heeft besloten om sportstimuleringsubsidie te verlenen aan: - Stichting Wielercomité Burgum, - Werkgroep ZML Sportdag Friesland, - Zwembad Wettervlecke Surhuisterveen, - Skeelervereniging Surhuisterveen en - Comité Feanster 40. Het college heeft kennis genomen van het advies over de "Pilot regionale samenwerking nazorg gedetineerden in de Friese Wâlden" en heeft besloten deel te nemen aan de pilot in 2011 en 2012. Het college heeft besloten dat de heffingsambtenaar de beleidsregel Tegemoetkoming proceskosten van WOZbezwaarschriften kan laten vaststellen. Deze beleidsregel heeft als doel de proceskosten die volgen uit WOZ-bezwaarschriften te beperken. Het college is in principe bereid om via een buitenplanse afwijkingsprocedure medewerking te verlenen aan de uitbreiding van de varkenshouderij op het perceel Trekweg 4 te Buitenpost. Nadat een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen is aangevraagd zal de raad worden gevraagd om in het kader van de procedure een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Het college heeft besloten de fam. A. de Boer, Oost 21 te Buitenpost, een tegemoetkoming in schade toe te kennen van 700, - als gevolg van de aanleg van de rondweg Oost Buitenpost. Ook betalen zij het wettelijke recht van 300, - terug. Het college heeft besloten om ten behoeve van de vergunning voor een antennemast langs de Uterwei 11 Augustinusga af te wijken van het welstandsadvies. Het college verleent geen algemene subsidie aan Humanitas voor het organiseren van Begeleide omgangsregeling. Het college heeft besloten om de brief over kwaliteit kinderopvang van `Voor werkende moeders' te beantwoorden middels conceptbrief. Het college besluit in te stemmen met de notitie Integrale aanpak Samenleving om te komen tot het realiseren van een Sociale Agenda voor de gemeente Achtkarspelen en informeert de raad over deze Integrale aanpak Samenleving door bijgaande bijlage ter inzage te leggen voor de raad.

C:\Documents and Settings\y.degraaf\Local Settings\Temporary Internet Files\GLKLUN-BSO1361 openbare besluitenlijst 3 augustus 2011 (2).doc



-3-


16.

Adviesnota WIZS inzake subsidieaanvraag Voedselbank.


17.


18.

Adviesnota BVPO inzake dienstverleningsovereenkomst telefonische service KCC de Wâlden. Adviesnota ROR inzake verzoek overdracht / verkoop perceel grond Rooilijn 30A te Surhuisterveen.


19.

Adviesnota ROR inzake subsidie PMJP infrastructuur MFA Gerkesklooster Stroobos. Adviesnota ROR inzake wijziging bebouwde komgrens Boelenslaan (Spekloane).


20.


21.

Adviesnota ROR inzake verkeersmaatregelen n.a.v. aanleg rondweg Buitenpost.


22.

Adviesnota ROR inzake gehandicaptenparkeerplaats Kerkstraat Buitenpost.

Het college van burgemeester en wethouders stemt voor twee jaar in met subsidieverstrekking aan stichting Voedselbank Achtkarspelen. Het college heeft de dienstverleningsovereenkomst telefonische service KCC De Wâlden vastgesteld. Het college heeft ingestemd met het verzoek tot ontheffing van het in art. 4 lid 1 van de koopovereenkomst bepaalde. Dit onder de voorwaarde dat de grond tegen maximaal de oorspronkelijke koopsom verhoogd met de door de heer Brouwer gemaakte kosten mag worden doorverkocht. Het college vraagt uitstel op de uitvoeringstermijn voor de PMJP subsidie FYLG 210222. Het college heeft besloten om de raad voor te stellen om de bebouwde komgrens op de Spekloane te Boelenslaan in westelijk richting te verplaatsen tot aan de Michielsreed. 1. Het college heeft besloten om het gebied ten zuiden van de spoorlijn Groningen Leeuwarden buiten de bebouwde komt in het rurale gebied tussen de Trekweg, de aftakking van de rondweg Buitenpost (zowel hoofdrijbaan als ventweg) en de bebouwde kom van Buitenpost aan te merken als 60 km-zone door plaatsing van zoneborden "60". 2. Het college heeft besloten om het nog te realiseren kruispunt tussen de Parallelweg en de aftakking van de rondweg Buitenpost als voorrangskruispunt aan te leggen waarbij verkeer op de Parallelweg voorrang heeft. 3. Het college heeft besloten om het gebied ten noorden van de spoorlijn Groningen Leeuwarden buiten de bebouwde kom in het rurale gebied tussen de Trekweg en de bebouwde kom van Buitenpost aan te merken als 60 km-zone door plaatsing van zoneborden "60". Het college heeft besloten om een nieuwe parkeerplaats in de Kerkstraat te Buitenpost ter hoogte van nr. 41 (tegenover de Aldi) aan te leggen en aan te merken als gehandicaptenparkeerplaats.

C:\Documents and Settings\y.degraaf\Local Settings\Temporary Internet Files\GLKLUN-BSO1361 openbare besluitenlijst 3 augustus 2011 (2).doc



-4-


23.

Adviesnota RPB inzake resultaten Inspraak en overleg voorontwerpbestemmingsplan bedrijventerrein Lauwerskwartier tweede fase.


24.

Adviesnota RPB inzake verzoek fam. A. Veenstra te Harkema om medewerking te verlenen aan de bouw van een aangepaste woning op het perceel Nijewei 56 te Harkema.


25.

Adviesnota RPB inzake vaststelling Partiële herziening bestemmingsplan Harkema bedrijventerrein Quakkenburg Nijewei 95.


26.

Adviesnota RTV inzake MERbeoordelingsplichtige uitbreiding van de vleeskuikenhouderij van Maatschap Baas, Betonwei 26 te Harkema Adviesnota WIZS inzake interne Controle- en Kwaliteitsplan 2011. Adviesnota RPB inzake aanvraag om omgevingsvergunning voor een mestbassin aan de Turfloane te Surhuisterveen.


27. 28.

29.

Adviesnota RPB inzake verzoek Pietersma & Spoelstra te Drogeham om het pluimveebedrijf op het perceel Reaskuorre 11 te Augustinusga te mogen uitbreiden.

Het college heeft besloten in te stemmen met het Hoofdstuk Inspraak en overleg bestemmingsplan Surhuisterveen bedrijventerrein Lauwerskwartier tweede fase. Het hoofdstuk zal informerend aan de raad worden voorgelegd. Na behandeling in de raad zal het ontwerpplan ter inzage worden gelegd voor zienswijzen. Het college besluit de fam. A. Veenstra te Harkema mee te delen, dat de bouw van een extra woning achter het pand Nijewei 56 te Harkema niet kan worden toegestaan. Zij wijzen de familie Veenstra op de alternatieve mogelijkheden om in de gewenste woonruimte te voorzien. Het college heeft besloten de raad voor te stellen de `Partiële herziening bestemmingsplan Harkema bedrijventerrein Quakkenburg Nijewei 95' ongewijzigd vast te stellen. Het plan bevat een passende planologische regeling voor reeds gerealiseerde bebouwing en gebruik ten behoeve van de bedrijfsfunctie op het perceel Nijewei 95. Het college heeft besloten dat voor de aangevraagde uitbreiding van de vleeskuikenhouderij van Maatschap Baas, Betonwei 26 te Harkema, geen nieuwe m.e.r-beoordelingsnotitie nodig is. Het college heeft het Interne Controle- en Kwaliteitsplan 2011vastgesteld. Het college heeft besloten de raad voor te stellen een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor het realiseren van een mestbassin aan de Turfloane te Surhuisterveen (kadastrale gemeente Surhuizum, sectie D, nummer 1339) en deze ontwerpverklaring van geen bedenkingen aan te merken indien blijkt dat er geen zienswijzen tegen de ontwerpverklaring en het ontwerpbesluit zijn ingediend. Het college van B&W is bereid medewerking te verlenen aan de bouw van een vleeskuikenstal op het perceel Reaskuorre 11 te Augustinusga. Middels een werksessie via het concept van de Nije Pleats.

C:\Documents and Settings\y.degraaf\Local Settings\Temporary Internet Files\GLKLUN-BSO1361 openbare besluitenlijst 3 augustus 2011 (2).doc



-5-

30.

Adviesnota RPB inzake vaststelling bestemmingsplan Appartementengebouw Dr. van Kammenstraat Surhuisterveen.

31.

Adviesnota DKCC inzake pilot openingstijden gemeentehuis.

32.

Adviesnota BVFB inzake begrotingswijziging voor raad 8 september 2011.

33.

Adviesnota CSD inzake regionaal Beleidsplan Veiligheidsregio Fryslân 2011 - 2014.

34.

Adviesnota ROR inzake jaarverslag 2010 / evaluatie IBA-project. Adviesnota RPB inzake ter inzage leggen van het Ontwerpbestemmingsplan "MFA GerkeskloosterStroobos" en inspraak verlenen op de wijziging van de Welstandsnota om de bouw van de Multi Functionele Accommodatie planologisch mogelijk te maken. Adviesnota RPB inzake verzoek Pietersma & Spoelstra adviseurs te Drachten om de bouwrechten van de woning Uterwei 14 te Surhuizum veilig te stellen en deze 80m noordelijker van de huidige locatie te mogen herbouwen (vervolg).

35.

36.

Het college heeft besloten de raad voor te stellen het bestemmingsplan Appartementengebouw Dr. van Kammenstraat Surhuisterveen vast te stellen en de ingediende zienswijzen ongegrond te verklaren. Daarnaast zal het college de raad voor stellen geen exploitatieplan vast te stellen omdat er een exploitatieovereenkomst getekend is. Op basis van de uitkomsten uit het onderzoek dienstverlening onder inwoners wordt van 1 oktober 2011 tot 1 april 2012 een pilot gedraaid met openingstijden van het gemeentehuis en de politiepost: - 's ochtends: vrije inloop van 9.00-12.00 uur - Woensdagmiddag ook vrije inloop - 's middags (ook vrijdagmiddag): op afspraak van 13.00 tot 16.30 uur - Openstelling donderdagavond (vrije inloop en op afspraak) van 18.30 - 20.00 uur - Extra avondopenstelling en op afspraak op maandag 18.30 - 20.00 uur in de periode 1 maart tot 1 oktober. De raad wordt voorgesteld in zijn vergadering d.d. 8 september 2011 in te stemmen met een begrotingswijziging ter uitvoering van nieuw en bestaand beleid. De begrotingswijziging leidt niet tot uitzetting van de begroting. Het college heeft ingestemd met het concept Regionaal Beleidsplan Veiligheidsregio Fryslân 2011-2014, mits rekening wordt gehouden met de opmerkingen geplaatst in het advies van de Adviseurs Crisisbeheersing in Fryslân en de opmerkingen door de Friese gemeentesecretarissen. Het college heeft kennisgenomen van het jaarverslag 2010 / evaluatierapport IBA's in de gemeente Achtkarspelen. Het college heeft besloten in te stemmen met de Nota Inspraak en Overleg MFA Gerkesklooster-Stroobos en het ontwerpbestemmingsplan "MFA Gerkesklooster-Stroobos" ter inzage te leggen. Het college is bereid om onder voorwaarden de woonbestemming van het perceel Uterwei 14 in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied planologisch in te passen.

C:\Documents and Settings\y.degraaf\Local Settings\Temporary Internet Files\GLKLUN-BSO1361 openbare besluitenlijst 3 augustus 2011 (2).doc



-6-

37.

Adviesnota RPB inzake uitbreiding loods Bolster 15 te Harkema.

38.

Adviesnota RPB inzake vaststellen bestemmingsplan Surhuisterveen De Opslach.

39.

Adviesnota RPB inzake opstarten procedure bestemmingsplan Gerkesklooster-Stroobos.

40.

Adviesnota SLBEL inzake versnelde aanleg glasvezel Twijzelerheide.

41.

Adviesnota SLBEL inzake subsidieaanvraag project `Ik en de Samenleving'.

42.

Adviesnota WIZS inzake verkenning van mogelijkheden om meer met Pgb's te werken.

Het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan het uitbreiden van de loods op het perceel Bolster 15 te Harkema Het college heeft besloten de raad voor te stellen het bestemmingsplan De Opslach vast te stellen en de ingediende zienswijze ongegrond te verklaren. Daarnaast zal het college de raad voorstellen de in het bestemmingsplan voorgestelde wijziging van de welstandsnota vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen. Het college heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan Gerkesklooster-Stroobos inspraakrijp te verklaren en het plan informerend voor te leggen aan de gemeenteraad. Het bestemmingsplan Gerkesklooster-Stroobos biedt een planologische regeling voor het hele dorp Gerkesklooster-Stroobos. Het bestemmingsplan bestemt de bestaande functies en maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Het college heeft besloten het Virtueel Loket (Heidepunt) en basisscholen in Twijzelerheide versneld aan te sluiten op glasvezel. Het college gaat akkoord met de afwijzing van de subsidieaanvraag voor een nieuw op te zetten project in gemeente Achtkarspelen door LFB Noordoost voor verstandelijke gehandicapten. Het college legt de notitie: "Kan er meer worden gewerkt met Pgb's?" informerend voor aan de gemeenteraad.

C:\Documents and Settings\y.degraaf\Local Settings\Temporary Internet Files\GLKLUN-BSO1361 openbare besluitenlijst 3 augustus 2011 (2).doc






---- --
PERSBERICHT

2011/YG_74
Buitenpost, 3 augustus 2011

Aangepaste openingstijden gemeentehuis Achtkarspelen

Met ingang van 1 oktober 2011 start de gemeente Achtkarspelen een pilot waarbij gedurende 6 maanden aangepaste openingstijden gelden voor het gemeentehuis. Het gemeentehuis gaat niet langer open, maar op meer passende tijden voor de klant en via het maken van een afspraak.

Eind vorig jaar heeft bureau HanzeConnect uit Groningen in opdracht van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel het Onderzoek Dienstverlening uitgevoerd. Aan dit onderzoek hebben 1.896 inwoners en 102 bedrijven meegedaan uit de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. De uitkomsten van het onderzoek zijn aanleiding om de openingstijden van het gemeentehuis aan te passen.

Uit onderzoek blijkt dat een grote groep (32%) het gemeentehuis 's ochtends tussen 09.00 en 12.00 uur zou willen bezoeken, 26% na 18.00 uur, 18% 's middags tussen 12.00 en 18.00 uur en 16% de hele dag tussen 09.00 en 18.00 uur. De respondenten staan positief tegenover het maken van afspraken om diensten op het gemeentehuis te bezoeken. Tweederde van hen zou een afspraak willen maken. Een kwart wil juist het gemeentehuis blijven bezoeken wanneer men dat zelf wil.

Van 1 oktober 2011 tot 1 maart 2012 is 's ochtends van 09.00 tot 12.00 uur en op woensdagmiddag van 13.00-16.30 uur vrije inloop in het gemeentehuis. De rest van de week kan op afspraak het gemeentehuis elke middag van 13.00 tot 16.30 uur bezocht worden. De voordelen van het maken van een afspraak is dat de klant sneller en gemakkelijker geholpen kan worden en de klant hoeft niet te wachten. Afspraken kunnen tot een dag vantevoren gemaakt worden door de klant via www.achtkarspelen.nl door middel van DigiD, telefonisch via 14 0511, aan de balie in het Klant Contact Centrum of via het Virtueel Loket in het Heidepunt in Twijzelerheide.