Aramese Christenen in Irak opnieuw opgeschrikt door bomaanslagen


Aramese Christenen zijn vogelvrij in Irak

ENSCHEDE, 20110803 -- Met afschuw heeft de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) opnieuw kennisgenomen van een aanslag op dinsdag 2 augustus met een autobom voor een Aramese kerke (van de een Syrisch-katholieke kerk) in de Noord-Iraakse stad Kirkûk. http://www.ankawa.com/english/?p=5263 Uit verdere informatie die wij hebben ontvangen, blijkt dat de terroristen op de eerste ramadan dag (vastendag van de moslims) van plan waren drie Christelijke kerken tegelijk te bombarderen. Als gevolg van de zware explosie is het kerkgebouw en enkele naburige huizen zwaar beschadigd. Tevens zijn ruim 23 mensen gewond geraakt waaronder de pastoor van de kerk.

ABMDe Aramese Beweging voor Mensenrechten veroordeelt en hekelt deze laffe en betreurenswaardige daad tegen weerloze Christenen!

Appel op de wereldgemeenschap
De Aramese christenen in Irak zijn bekend onder diverse kerken met de Syrisch-Aramese  traditie. Van alle bevolkingsgroepen in Irak is de situatie van de Aramese Christenen het meest schrijnend. Sinds de invasie van de Amerikaanse troepen en die van hun bondgenoten hebben intussen honderdduizenden Arameeërs het gebied verlaten. Omdat het niet alleen een etnische, maar ook een religieuze minderheid betreft die qua religie bovendien wordt geïdentificeerd met de Amerikaanse troepen, is deze groep regelmatig het doelwit van zowel aanslagen met een politiek motief als wel aanslagen met religieuze achtergronden.

Om te voorkomen dat Arameeërs als etnische en religieuze minderheid dreigen te verdwijnen uit dit tot voor deze burgeroorlog zo fraaie Bijbelse land tussen Eufraat en Tigris, doet ABM een appel op de wereldgemeenschap, de Nederlandse- en de Europese politici en in het bijzonder op de Minister van Buitenlandse zaken om dit Bijbelse volk niet aan hun lot over te laten.

De Aramese Beweging voor Mensenrechten heeft diverse malen dringend beroep gedaan op Europese politici om hun invloed uit te oefenen om de situatie van de Aramese Christen in Irak internationaal op de politieke agenda te zetten, vanwege het toenemende geweld en de verslechterende veiligheidssituatie. ABM zal opnieuw de situatie van de onderdrukte Christenen onder de aandacht brengen van de Nederlandse- en Europese politici.





Aramese Beweging voor Mensenrechten