Politie Utrecht

Regionaal bericht, 10.30 uur

Utrecht, 04-08-2011

Kameroplichting

UTRECHT De politie kreeg op maandag 1 augustus de melding van een poging tot oplichting bij kamerverhuur.

In de middag meldde een 25-jarige vrouw uit Utrecht bij de Utrechtse politie dat er was gepoogd haar op te lichten. Zij was op zoek naar een kamer in Utrecht en had op internet een kamer gezien die in Overvecht te huur werd aangeboden. Zij had daarop gereageerd en had telefonisch en via de mail contact met de aanbiedster. De aanbiedster gaf aan in Engeland te wonen en alle correspondentie vond ook in het Engels plaats. Daarbij werden onder andere fotos van de aangeboden kamer gemaild. Een voorwaarde voor het verkrijgen van de kamer was dat er eerst een borg en 2 maanden huur naar een bepaalde bank moesten worden overgemaakt. De Utrechtse vertrouwde het niet en googlede de gegevens die zij had gekregen. Daarbij kwam zij op de site terecht, waar voor deze truc en soortgelijke trucs werd gewaarschuwd.

Een rechercheur bekeek de door de Utrechtse aangeleverde informatie. Daarbij bleek inderdaad dat het hoogstwaarschijnlijk om oplichting gaat: het adres van de te huren kamer klopte niet en ook andere informatie bleek niet op waarheid te berusten. Tevens bleek dat er in Nederland enkele tientallen soortgelijke meldingen waren gedaan.

Niet alleen op deze wijze, maar ook bij de aankoop van bijvoorbeeld dure motoren en caravans via internet, wordt deze oplichtingtruc gebruikt. De aanbieders hebben soms een professioneel ogende internetsite als dekmantel. De geĂŻnteresseerde wordt verzocht de aankoopsom over te maken naar een bepaalde bank, waarna de goederen zouden worden geleverd. Als het geld is overgemaakt, hoort de benadeelde vervolgens nooit meer wat.

De politie adviseert om in dergelijke zaken alle inspanningen te leveren om te kijken of de aanbieder te goeder trouw is en bij de geringste twijfel geen geld over te maken.