Zware tijd voor vrijstaande woningen

Persbericht van Calcasa

Delft, 4 augustus - Calcasa analyseerde de markt voor vrijstaande woningen en concludeert dat dit woningsegment nog steeds in een dal zit. De prijzen van vrijstaande woningen dalen, waarbij de verkoopaantallen gering zijn, het aanbod blijft groeien en de looptijden blijven toenemen.

Calcasa, een onafhankelijk technologie bedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed, onderzocht de markt voor koopwoningen vanuit vijf invalshoeken: de prijsontwikkeling, de verkoopaantallen, het aanbod, de doorlooptijden en het verschil tussen vraag- en verkoopprijs. De trend voor de vrijstaande woningen ziet er niet goed uit: het is de vraag of deze negatieve tendens kan worden doorbroken door verlaging van de overdrachtsbelasting.

Vrijstaande woningen -6% in waarde gedaald ten opzichte van tweede kwartaal 2008
Vergeleken met de waardedaling van vrijstaande woningen van -6% sinds 2008, daalden de prijzen van de overige woningtypes met slechts -3% ten opzichte van 2008. Voor het afgelopen jaar kwam de prijsdaling voor vrijstaande woningen uit op -1%. Ter vergelijking: de overige woningtypes kenden juist een lichte prijsstijging over het afgelopen jaar met gemiddelde +1%. Bij de duurdere vrijstaande woningen, meer dan 500 duizend euro, is de waardedaling in de afgelopen twaalf maanden nog groter, namelijk -1,5%. In dit duurdere segment is de prijsdaling met -4,5% ten opzichte van drie jaar geleden minder negatief.

De verkoopaantallen van vrijstaande woningen blijven met circa 16 duizend het afgelopen jaar redelijk stabiel, al is dit aantal ten opzichte van drie jaar nog wel steeds 40% lager. Inmiddels bedraagt het totale aanbod aan vrijstaande woningen circa 55 duizend, ongeveer een verdubbeling van het aanbod van drie jaar geleden. De ontwikkeling van de verkopen en het aanbod voor vrijstaande woningen liggen in lijn met de trend voor de overige woningtypen.

De looptijd van vrijstaande woningen laat echter een negatieve trend zien. Stond in 2008 een vrijstaande woning gemiddeld nog circa 9 maanden te koop, inmiddels is dat al opgelopen tot meer dan 14 maanden, een toename van de looptijd van bijna een half jaar. De gemiddelde looptijd voor de overige woningtypes is circa 3 maanden korter, en komt uit op ongeveer 11 maanden .

Ten slotte is de uiteindelijke verkoopprijs voor vrijstaande woningen gemiddeld -8% lager dan de laatste vraagprijs, een verschil dat fors groter is dan het gemiddelde van -5% voor de overige woningtypes. Het verschil tussen de initiële vraagprijs en de verkoopprijs ligt voor vrijstaande woningen zelfs op -14%, terwijl dit voor de overige woningtypes op gemiddeld -9% uitkomt.

Links:
http://www.calcasa.nl



Razende Robot Reporter