Politie Gelderland-Zuid

Politie houdt verdachten van koperdiefstal aan

Wadenoyen, 04-08-2011 o De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 28-jarige man zonder verblijfplaats en een 21-jarige vrouw uit Oostbrug aangehouden. Beiden worden er van verdacht geprobeerd te hebben koper te stelen.

De politie kreeg van de beveiliging door dat er twee personen waren betrapt langs het spoor ter hoogte van de Bredestraat in Wadenoyen. Nadat zij waren betrapt gingen zij er in een auto vandoor en lieten een betonschaar achter. Het kenteken was door getuigen genoteerd en doorgegeven aan alle eenheden in het gebied. Zij keken naar de bewuste auto uit. De auto werd even later op de A15 gezien en tot stoppen gedwongen. Beiden hadden geen goede verklaring voor hun vieze kleding en vuile handen.

In de auto werden werkhandschoenen, een honkbalknuppel en een kleine betonschaar aangetroffen. Ook bleek de auto niet te zijn verzekerd en ook bleek de auto niet te zijn gekeurd. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Tiel. Daar werden zij ingesloten. Vandaag gaat de politie verder met het onderzoek. Koperdiefstal heeft een hoge prioriteit. In deze zaak wordt samengewerkt met de KLPD en Prorail. (14)

Integrale Aanpak Koperdiefstal(bron: KLPD)

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft in juni 2011 het startsein gegeven voor de Actie Koperslag. Samen met de politie, het OM, ProRail en de metaalverwerkingsbranche zijn tien afspraken gemaakt om op korte termijn koperdiefstal harder aan te pakken. Door de sterke stijging van de koperprijs, is ook de diefstal van koper sterk gestegen. Koperdiefstal zorgt voor veel directe en indirecte schade op het spoor en in de kunstsector en elektriciteitssector.

Het convenant bevat tien afspraken op het gebied van de preventie, opsporing en vervolging van koperdieven. Door maatregelen te treffen voor zowel de aanbieders als de opkopers van gestolen koper willen Justitie, politie, ProRail en de metaalbranche het stelen van koper onaantrekkelijker maken.

Preventie

In de eerste plaats is de preventie van de diefstal van koper de verantwoordelijkheid van bedrijven. Zo plaatst ProRail langs het spoor op veel locaties hekken, worden koperkabels en diefstalbeperkende klemmen geplaatst en zijn op risicolocaties mobiele camera-units ingezet. Ook zullen extra beveiligers ingezet worden voor het houden van toezicht.

Opsporing

Om zo veel mogelijk koperdieven op heterdaad te betrappen zal het KLPD gericht flexibele teams inzetten en zal de unit Luchtvaartpolitie met helikopters ondersteuning bieden. Daarnaast participeren Politie, Justitie en de metaalverwerkingsbranche in een pilot van ProRail met synthetisch DNA. Synthetisch DNA maakt het mogelijk om de herkomst van de koper ook na het omsmelten ervan- te achterhalen. In de andere sectoren dan het spoor zal met behulp van GPS apparatuur gebruik gemaakt worden van tracking & tracing.

Vervolging

Bij de vervolging van koperdieven wordt niet langer alleen de diefstal ten laste gelegd van de koper, maar zullen ook strafverzwarende factoren meegenomen worden wanneer de diefstal van koper tot veel indirecte schade of gevaar heeft gezorgd. Hiertoe zal de richtlijn van het Openbaar Ministerie worden aangepast.

Registratie en identificatie

Om de verkoop van gestolen koper te ontmoedigen komt er een registratie- en identificatieplicht bij contante inkoop van koper op alle locaties waar koper wordt ingekocht en deze plicht zal consequent gehandhaafd worden. Kopers van koper kunnen al verplicht worden om een inkoopregister bij te houden. Voor een betere naleving en handhaving van de registratieplicht wordt een digitaal register opgezet, dat gekoppeld kan worden aan politiebestanden van gestolen goederen.

Laatst gewijzigd 04-08-2011 12:15 | © Regio Gelderland-Zuid |