Openbaar Ministerie

Versneld hoger beroep voor mishandeling en bedreiging van homo's

4 augustus 2011 - Ressortsparket Amsterdam

Het Ressortsparket te Amsterdam brengt de hoger beroepzaak tegen de 30-jarige Pool, die er van verdacht wordt twee mannen in Amsterdam te hebben mishandeld vanwege hun homoseksuele geaardheid, versneld op zitting. De zaak zal op 1 december 2011 bij het Amsterdamse Gerechtshof worden behandeld.

Op 11 juli sprak de verdachte in het Rembrandtpark de twee slachtoffers aan met de vraag of zij homoseksueel zijn. Na een bevestigend antwoord van één van hen antwoordde de man "Ik zal jullie wel eens laten zien wat we in Polen met homo's doen". Daarna trapte hij één van de slachtoffers in de nek en sloeg en schopte hij de mannen tegen het lichaam. De verdachte verzette zich daarnaast bij zijn aanhouding waarbij hij politiemensen bespuwde en bedreigde.

De verdachte werd op 29 juli door de Rechtbank te Amsterdam tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld, waarvan één voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) tekende hoger beroep aan tegen deze uitspraak. Het appèl van het OM richt zich tegen de strafmaat. De officier van justitie had een gevangenisstraf van vijf maanden geëist.

Het OM pakt geweld tegen en belediging van homoseksuelen en politieambtenaren hard aan. Dit betekent een snelle vervolging en een zware strafeis. Met de versnelde behandeling in hoger beroep sluit het Ressortsparket Amsterdam aan bij de snelrechtzitting in eerste aanleg.