CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Riyad tegen 'Arabische Lente'

do 04-08-2011

Wat of wie houdt de 'Arabische Lente' tegen? Waarom zijn er in negen maanden tijd maar twee regimes gevallen? Sinds april worden deze vragen aan de orde gesteld in de Arabische media. Al Jazeera, Gulf News en Al-Ahram staan in deze discussie vooraan en beantwoorden de vragen met twee woorden: Saoedi-Arabië en Riyad. Riyad is volgens deze bronnen bezig de opstanden in de Arabische wereld te onderdrukken.

"Kennelijk is Saoedi-Arabië de leider van een nieuw afwijzingsfront geworden, en is het vast besloten om de populaire eis voor vrijheid neer te slaan," zei Vali Nasr, een invloedrijke researcher en columnist bij Bloomberg.

De Saoedische regering bevestigt deze constatering in wezen in `diplomatentaal'. Na een regeringsgesprek over de "voortdurende crises" in de regio kondigde de Saoedische minister van Informatie op 11 juli aan dat "de veiligheid, stabiliteit, eenheid en onafhankelijkheid" prioriteit hebben voor het Koninkrijk.

Volgens Professor Theodore Karasik, directeur van het Institute for Near East and Gulf Military Analysis, was het een volledige bekentenis dat "de Saoedische regering eigenlijk geen instabiliteit meer wil zien in het Midden Oosten".

Het j'accuse van de Arabische media aan het adres van Riyad wordt gestaafd met bewijzen. De afgezette tiran van Tunesië, Zine Ben Ali en zijn vrouw Leila Trabelsi zitten sinds januari ondergedoken in Riyad. Ze hebben 1.5 ton goud in handen die Trabelsi (die de bijnaam `Imelda Marcos van de Arabische wereld' draagt) heeft gestolen uit de staatskas.

Vorige maand werden beiden in Tunis veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf, maar de Saoedi's weigeren hen uit te leveren. Tegelijkertijd verzorgen Saoedische dokters Ali Saleh, de dictator van Jemen, die gewond raakte bij een aanslag op zijn leven. Na zijn genezing kan hij weer verder met het uit de weg ruimen van zijn tegenstanders.

Verder zijn de Saoedi's bezig met een deal om de Libische dictator Muammar Kaddafi aan de macht te houden. De Saoedische koning Abdullah - Obama's voornaamste Arabische bondgenoot - probeert banden met de koningshuizen van Jordanië en Marokko aan te knopen om op deze manier samen sterk te staan tegen de mogelijke regionale veranderingen. Tevens hebben de Saoedi's in maart meer dan 1.000 soldaten naar Bahrein gestuurd om de Sjiitische revolutionaire beweging in bedwang te houden.

De Saoedische rejectionistische positie creëert spanning met de VS onder Barack Obama, die zijn steun voor democratische verandering heeft uitgesproken. Tot nu toe was Obama voorzichtig wat de Saoedi's betreft, zoals uit zijn Midden-Oosten toespraak in mei bleek. Hier sprak Obama niet over de grootste boosdoener: Riyad's tirannieke koningshuis.