Nederlands Uitgeversverbond

platform

Uitgevers en boekverkopers tekenen overeenkomst voor digitaal platform


* 4 augustus 2011

*

De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) hebben vandaag een intentieovereenkomst getekend voor de gezamenlijke ontwikkeling van een Nederlandse Digitaal Platform voor de opslag en distributie van digitale boeken. In de toekomst zal de consument via dit platform eenvoudig en snel digitale producten kunnen zoeken, aanschaffen (zowel tijdelijk als permanent) en kunnen gebruiken.

Dick Anbeek, voorzitter van de KBb is verheugd met deze ontwikkeling: "We hebben de afgelopen maanden alle mogelijke samenwerkingsverbanden onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat we samen met de uitgevers het sterkst staan. Uitgangspunt voor de KBb is dat alle boekverkopers, zowel groot als klein, moeten kunnen deelnemen aan de verkoop van digitale content. De boekhandel blijft de meest logische plek voor de verkoop van boeken, ongeacht de verschijningsvorm. Naast het feit dat we boekhandels zo snel mogelijk de mogelijkheid willen bieden digitale boeken via hun webwinkel aan te bieden, is er ook behoefte aan een beter en gedetailleerd titelbestand zodat klanten eenvoudig titels kunnen opzoeken en vinden. Dit Digitale Platform wordt wat ons betreft de basis van alles, we zijn dan ook tevreden dat we tot een overeenkomst zijn gekomen".

Ook GAU voorzitter Cees van Wijk is tevreden over de uitkomst: "Wij hebben altijd geloofd in samenwerking met behoud van de eigen identiteit. Voor uitgevers is het zeer belangrijk dat het Digitaal Platform alle kanalen kan bedienen, dat we de auteursbelangen -zoals een zeer gedegen royaltyadministratie- zo goed mogelijk regelen en natuurlijk dat de distributie van digitale producten ook in de toekomst net zo goed geregeld is als die van onze papieren boeken. Net als KBb streven wij naar standaardisatie en zoeken we naar mogelijkheden om de kosten te verlagen. We zijn verheugd dat uitgevers en boekverkopers ook in deze digitale tijden tot samenwerking weten te komen".

In de intentieverklaring is een gedetailleerd plan van aanpak opgenomen. Hierin staat onder andere beschreven dat in september een definitieve keuze gemaakt kan worden voor een ontwikkelaar van het platform.