Stadsdeel Amsterdam Centrum

helemaal veilig voelen in Amsterdam"

---

"Homo's en lesbiennes moeten zich weer helemaal veilig voelen in Amsterdam"

4 augustus 2011

Met de officiële heropening van dé `homo-uitgaanstraat' Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en de Gay Pride die deze week plaatsvindt in de binnenstad, staat de gayscene weer volop in de spotlights. "Het blijft nodig aandacht te vragen voor de emancipatie van homo's en lesbiennes". Volgens Roeland Rengelink, als stadsdeel bestuurder verantwoordelijk voor diversiteitsbeleid blijft het bestrijden van discriminatie belangrijk én nodig. "Het streven is dat homo's en lesbiennes zich weer helemaal veilig voelen in Amsterdam".

Samen met onder meer politie, ondernemers en belangenverenigingen heeft de gemeente en het Stadsdeel Centrum beleid en initiatieven ontwikkeld om homo-emancipatie te verbeteren en geweld tegen homo's tegen te gaan. Ook op het gebied van voorlichting op scholen, zorgcentra, het jongerenwerk en door het bevorderen van kennis en begrip bij culturele minderheidsgroepen. "Vaak horen we alleen over geweldincidenten. Maar het is breder; een algemeen gevoel van onveiligheid voert de overhand bij homo's en lesbiennes. Hand in hand lopen of elkaar een kus geven, wordt door sommigen in deze stad als aanstootgevend ervaren en is een argument om te schelden of erop los te slaan. Dat is onacceptabel! Daar moet verandering in komen."

Look at me!

Deze zomer onderstreept het Stadsdeel samen met homobelangverenigingen en ondernemers de noodzaak tot homo-emancipatie en het tegengaan van geweld tegen homoseksuelen. Onderdeel daarvan is de Pride Photo Award. Dit initiatief van COC Amsterdam, Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief en Stichting Homomonument nodigt alle Amsterdammers uit om zichzelf te portretteren om zo de diversiteit en tolerantie van de stad kracht bij te zetten en zo een statement te maken tegen homofoob geweld. Vanaf 1 juli tot en met eind september kunnen deelnemers hun foto's voor inleveren via de website http://www.pridephotoaward.org/look-at-me.

Verschillende initiatieven

In Stadsdeel Centrum wordt dit jaar verder het accent gelegd op initiatieven die zich richten op - vaak jonge - homo's uit culturele minderheidsgroepen, homo's met verstandelijke beperking en homo's die wonen en uitgaan in de binnenstad. Belangrijke doelen zijn het bevorderen van zichtbaarheid en acceptatie van homoseksuelen. Zo worden er in samenwerking met Stadsdeel Centrum twee debatten georganiseerd. Eén debat gericht op jongeren en een ander gericht veiligheid in het (roze) uitgaansleven. Het publiek wordt uitgenodigd met elkaar te discussieren over de ontwikkelingen en trends in het roze uitgaansleven. Ook de kansen en bedreigingen voor een aantrekkelijk en veilig uitgaansklimaat voor homo's en lesbiennes komen aan bod. Daarnaast ondersteunt het Stadsdeel de `Grey Pride' voor oudere homo's en lesbiennes en het `Roze Kinderfestival' voor kinderen en hun homoseksuele en lesbische ouders.

Amsterdam is er klaar mee!

Met de anti-discriminatiecampagne `Amsterdam is er klaar mee' wil de gemeente discriminatie blijvend bestrijden. Amsterdam moet een plek zijn waar Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam met respect voor onderlinge verschillen, samen leven en samen werken. Waar veelvormigheid geen maatschappelijk probleem is, maar een sociale, economische en culturele verrijking. Stadsdeel Centrum komt in het najaar samen met politie, horeca, belangeverenigingen en de gemeente het antidisciminatiebeleid met een actieplan tegen discriminatie. Het vergroten van de meldingsbereidheid van slachtoffers van discriminatoire agressie en geweld bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam maakt hier onder andere deel van uit.
---