MKB-Nederland



04 augustus 2011
Verbied overnemen van vakantiedagen door erfgenamen

De wet moet verbieden dat erfgenamen van overledenen aanspraak kunnen maken op openstaande vakantiedagen van deze persoon. De kantonrechter in Heerenveen oordeelde onlangs dat nabestaanden van een werknemer een bedrag van EUR 3.467,15 bruto ontvangen voor 266 openstaande vakantie uren. Dit is onwenselijk, stelt MKB-Nederland, en is één van de vele ongewilde risico's die een werkgever loopt.

De wet verbiedt al dat wettelijk verplichte vakantiedagen niet tijdens het dienstverband zelf mogen worden uitbetaald. De gedachte hierachter is dat een werknemer een minimaal aantal dagen rust nodig heeft. Zelfs bij de beëindiging van een dienstverband weegt de stem van de werkgever zwaar als het gaat om het uitbetalen of opnemen van resterende vakantiedagen.

MKB-Nederland wil in reactie op de uitspraak van de rechter deze gedachte dat vakantiedagen bedoeld zijn voor vrije dagen van de werknemer, onderstrepen. `We gaan het doel van deze rechten voorbij als nabestaanden aanspraak kunnen maken op deze uren.' Ook loopt een werkgever het risico een enorm bedrag uit te moeten betalen wanneer de werknemer een stuwmeer aan vakantiedagen heeft opgebouwd. Bij een normaal dienstverband zou de werknemer deze uren ook niet in geld uitbetaald krijgen.

In 2009 oordeelde de rechtbank in Assen nog het tegenovergestelde in een soortgelijke zaak. MKB-Nederland wil daarom duidelijkheid: een verbod in de wet op het overnemen van vakantierechten door nabestaanden.

*