Politie Kennemerland

Invordering rijbewijs na 141 km/uur

Haarlem, 04-08-2011

De verkeerspolitie heeft woensdagavond een 42-jarige Haarlemse automobilist van de weg gehaald, die met een snelheid van 141 km/uur over de N208 had gereden, waar max. 70 km/uur is toegestaan. Na de meetcorrectie werd tegen de man proces verbaal opgemaakt voor de snelheid van 136 km/uur en werd het rijbewijs door de verkeerspolitie direct ingevorderd. De Haarlemse bestuurder bleek ook onder invloed van alcohol te verkeren, maar blies net onder de limiet.

Marges en meetcorrecties voor snelheidsmetingen en bekeuringen

De politie hanteert landelijk vastgestelde marges voor de snelheidsmeting en voor de bekeuring, hieronder wat informatie, is ook te vinden
via:http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/overtredingen/snelheid/marges_ en/

Marges voor de snelheidsmeting
In Nederland wordt bekeurd als de maximumsnelheid wordt overschreden. Hierbij wordt een marge aangehouden. Wie in Nederland een bekeuring krijgt voor het overschrijden van de maximumsnelheid, heeft de snelheidslimiet in werkelijkheid dus behoorlijk overschreden. Deze marges zijn:

Snelheid minder dan 100 km/u: tot 7 km/u marge. Bijvoorbeeld: een automobilist die op een 50-kilometerweg 57 km per uur rijdt, wordt bekeurd.

Snelheid vanaf 100 km/u: tot 8 km/u marge.Bijvoorbeeld: een automobilist die op een 120-kilometerweg 128 km/uur rijdt, wordt bekeurd. Belangrijk om te begrijpen is, dat deze snelheidsmeting bepaalt óf er bekeurd gaat worden.

Meetcorrecties voor de bekeuring
Vervolgens hanteert de politie een meetcorrectie om te kunnen garanderen dat in ieder geval geen te hoge bekeuring wordt uitgedeeld (met de door het Nederlands Meetinstituut geijkte apparatuur). Hieronder een overzicht van de meetcorrecties:

Snelheid: minder dan 100 km/uur -> 3 kilometer meetcorrectie. Bijvoorbeeld: iemand bij wie op een 50-kilometerweg 57 km/uur wordt gemeten, wordt bekeurd voor 54 km/u (vanwege de 3 kilometer meetcorrectie) Snelheid: meer dan 100 km/uur -> 3 procent meetcorrectie. Bijvoorbeeld: iemand bij wie op een 120-kilometerweg 128 km/uur wordt gemeten, wordt bekeurd voor 124 km/uur (vanwege de 3% meetcorrectie).