CDA


CDA wil meer transparantie bij het oversluiten van hypotheken. donderdag 4 augustus 2011

CDA Tweede Kamerlid Elly Blanksma heeft aan minister Jan Kees de Jager van Financiën vragen gesteld over de zogeheten 'oversluiters'. De komende vier jaar loopt de rentevaste periode bij 1,4 miljoen huishoudens af, hierbij gaat het om een bedrag van 250miljard euro. Het CDA bepleit voldoende marktwerking bij het oversluiten van deze hypotheken, waarbij de per 1 augustus gewijzigde gedragscode van de banken dit niet mag belemmeren. Het CDA pleit voor meer transparantie en ruim voldoende tijd om alternatieven te kunnen overwegen. Nu is het zo dat banken vaak niet ingaan op de wens van klanten om een hypotheek over te nemen en door een gebrek aan transparantie wat betreft de rente-tarieven blijven klanten vaak bij hun oude bank waar ze vaak een hogere rente gaan betalen vergeleken met nieuwe klanten die bij dezelfde bank een hypotheek afsluiten.

De vragen die Elly Blanksma stelt aan minister De Jager vindt u hieronder:

Vragen van het Lid Elly Blanksma aan de Minister van Financien


1) Heeft u kennisgenomen van het artikel in de telegraaf "Hypotheekklanten in de kou. Oversluiters ongewenst" (d.d. 4 augustus)?


2) Hoe kijkt u aan tegen de strekking van dit artikel dat het rentevoorstel dat banken aan hun eigen klanten doen bij het oversluiten van de hypotheek vaak veel hoger ligt dan voor nieuwe klanten? Bent u het ermee eens dat dit ongewenst is?


3) In hoeverre is deze praktijk in overeenstemming met de huidige regelgeving?


4) Bent u bereid om banken niet alleen te verplichten om hun klanten drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel te doen, maar ook om de banken te verplichten om met een eigen marktconform alternatief rentevoorstel te komen?


5) Op welke wijze gaat de financiele sector om met oversluitingen van bestaande hypotheken? Is de Minister het met ons eens dat de per 1 augustus ingevoerde gedragscode hypotheken niet belemmerend mag werken op het oversluiten van hypotheken?