Gemeente Soest

Beleidsregels archeologisch onderzoek bij bodemverstorende ingrepen

4 augustus 2011

Gemeenten hebben door de inwerkingtreding van de Wet op de archeologische monumentenzorg de taak gekregen het lokaal archeologisch erfgoed te beschermen en onderdeel te laten zijn van ruimtelijke procedures.

Om ervoor te zorgen dat niet altijd en overal archeologisch onderzoek hoeft te worden uitgevoerd, hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Soest eigen beleidsregels vastgesteld.

In de Wet op de archeologische monumentenzorg is aangegeven dat voor alle grondwerkzaamheden van

100 m2 of groter een archeologisch onderzoek nodig is. Ook bij graafwerkwerkzaamheden dieper dan 30 cm onder het maaiveld geldt een onderzoeksplicht.

Maar vaak kan al van te voren aangegeven worden of er een reële kans bestaat dat er archeologische resten in bepaalde gebieden worden gevonden. Daarom heeft de gemeente Soest bepaald in welke gebieden, en wanneer er wel en wanneer er geen archeologisch onderzoek nodig is. Deze onderzoeksgrenzen zijn gekozen op grond van landelijke ervaringen.

Bodemonderzoek

De beleidsregels gaan gelden voor nieuwe bestemmingsplannen en andere ruimtelijke procedures. Voor een gebied met een hoge verwachtingswaarde, bijvoorbeeld de oude kern van Soest, betekent dit dat voor het bouwen van een huis of grootschalige graafwerkzaamheden eerst archeologisch (bodem)onderzoek nodig is.

Als aangetoond kan worden dat de bodem al verstoord is dan is een onderzoek niet nodig. De kosten van archeologisch onderzoek komen voor rekening van degene die de bodem verstoort.

Kaart

Naast beleidsregels heeft de gemeente Soest ook een kaart op laten stellen die de gebieden aangeeft die archeologische waardevol zijn en die een bepaalde archeologische verwachtingswaarde hebben. Deze kaart is terug te vinden op de website van de gemeente Soest:

Beleidskaart Archeologie (PDF-formaat, 6,43 MB)

Zie het origineel