Gemeente Heeze-Leende


Stand van zaken activiteiten `Vrienden van de patrijs'

In het plan van aanpak voor het project `Vrienden van de patrijs' is een aantal activiteiten opgenomen dat de projectgroep dient uit te voeren. Hierbij een korte toelichting van een aantal onlangs uitgevoerde activiteiten.

`Het land van de patrijs'
In het plan van aanpak is opgenomen dat er een film wordt gemaakt over het leven van de patrijs. De film is bedoeld als promotiemateriaal en voor educatieve doeleinden. De film is klaar en heeft de titel gekregen: `Het land van de patrijs'. De film is voornamelijk opgenomen in Leende. De film benadrukt de sterke afhankelijkheid van de patrijs van insecten- en zadenrijke akkerranden. De filmmaker Marc Kapteijns heeft al meer dan 10 natuurfilms op zijn erelijst staan, waarvan meerdere films zijn onderscheiden. De raadsleden ontvangen een exemplaar van de film.

Kleurwedstrijd
De projectgroep heeft ook een lesbrief gemaakt met kleurplaat. De lesbrief is verspreid bij de scholen. Scholieren konden meedoen met de kleurwedstrijd. Naast het kleuren van de kleurplaat moesten de scholieren ook vragen beantwoorden. De ingeleverde kleurplaten zijn tentoongesteld in de centrale hal van het gemeentehuis. Op 23 juni jl. reikte wethouder Wilma van der Rijt in de raadszaal de prijzen uit aan de winnaars van de kleurwedstrijd.

Aanleg akkerranden
De belangrijkste activiteit van de projectgroep is het aanleggen van akkerranden. In het voorjaar zijn diverse hectares akkerland weer ingezaaid. Door de extreme droogte in het voorjaar zijn weinig ingezaaide akkerranden opgekomen. De projectgroep is nu aan het bekijken of er andere mogelijkheden zijn waardoor de akkerranden minder kwetsbaar zijn in periode van droogte. Zo wordt gedacht aan het inzaaien van akkerranden met een ander mengsel in het najaar. Echter brengt dit extra kosten mee. Als extra steun in de rug is besloten dat de gemeente Heeze-Leende een bedrag van 1000 euro beschikbaar stelt. De projectgroep is blij met de extra steun, maar gaat proberen om zoveel mogelijk binnen het eerder gestelde budget te blijven.