FNV KIEM

Onderzoek naar cao-loze arbeidscontracten LSCO en Prakticum

donderdag 04 augustus 2011

Werknemers van Logistiek Service Centrum Onkenhout (LSCO) hebben bij dit bedrijf uit Almere gewerkt zonder dat zij de bescherming genoten van een cao. Dit heeft FNV KIEM ontdekt nadat de Onkenhoutgroep, waartoe LSCO behoort, failliet is gegaan.

Op contracten van FNV KIEM-leden en hun collega's die een arbeidscontract hadden bij LSCO was de grafimedia-cao niet van toepassing. FNV KIEM gaat nu onderzoeken of deze arbeidsovereenkomsten wel rechtsgeldig waren en of LSCO de Grafimedia cao niet had moeten toepassen.

Claim
Als LSCO fout zat dan kunnen de oud-werknemers misschien een claim neerleggen bij de curator van het bedrijf. Ook hebben ze dan, conform hoofdstuk 9 van de Grafimedia-cao, misschien recht op een aanvulling op een eventuele werkloosheidsuitkering.

Onkenhout en LSCO zijn overgenomen door grafisch bedrijf Prakticum. Van de 25 medewerkers van de Onkenhout groep (17 FNV KIEM leden) gaan er 7 medewerkers van LSCO en 6 Van Onkenhout mee naar grafisch bedrijf Praktikum.

Prakticum
Logistiek medewerkers die LSCO hebben verruild voor Practicum zouden nog steeds niet onder de Grafimedia-cao vallen. Ook van hun contracten wil FNV KIEM de rechtsgeldigheid onderzoeken.

Oud-LSCO-medewerkers die nu bij Praktikum werken en nog steeds niet onder de cao Grafimedia vallen, is verzocht voor 5 september ook hun nieuwe arbeidsovereenkomst op te sturen. FNV KIEM onderzoekt dan of deze contracten rechtsgeldig zijn.