NOS NTR

Geëvacueerd uit Fukushima, en nu?


Nieuwsuur besteedt in twee uitgebreide reportages aandacht aan de nasleep van de kernramp in Japan. Vorige week werd het eerste deel uitgezonden, waarin onder meer een gesprek met twee medewerkers van getroffen centrale Fukushima Dai'ichi. Vanavond deel 2: een impressie uit de provincie Fukushima, waar dorpen gedeeltelijk of helemaal veranderd zijn in spookdorpjes door de aanhoudende hoge straling.

Duizenden mensen slapen nog steeds noodgedwongen in opvangkampen na de kernramp. De regering heeft een zone van twintig kilometer rond de getroffen centrales geëvacueerd, waardoor de dorpjes en steden er nu surrealistisch verlaten bij liggen. Pas twee weken geleden, vier maanden na de ramp, werd de eerste fase van het stappenplan om de problemen rond de zwaarbeschadigde kerncentrale in te dammen afgerond.

Hoop

De evacuees houden hoop dat ze ooit naar huis terug kunnen. Maar het is maar de vraag of het er ooit nog van komt, gezien de intensiteit en de enorme verspreiding van het radioactieve materiaal. Veel mensen zijn hoe dan ook met de straling in contact geweest; medici vrezen dat over twintig à dertig jaar het aantal gevallen van kanker flink zal toenemen.

Eigenaar Tepco werkt nu aan overkapping voor de beschadigde reactoren die alle straling binnen moet houden. De kritiek op Tepco en de regering neemt hand over hand toe. De bevolking is ontevreden over de informatievoorziening en zijn er niet gerust op dat ze juiste informatie krijgen. Milieuorganisatie Greenpeace beschuldigt de regering ervan dat de eigen normen op het gebied van radioactiviteit niet worden nageleefd. Volgens de officiële regels zou een veel groter gebied moeten worden ontruimd, zegt Greenpeace.

Op de kaart

Intussen proberen lokale bestuurders hun gemeente weer op de kaart te zetten. Een stadje hoopt zelfs internationaal aanzien te krijgen voor de manier waarop burgers moed wordt ingesproken, door middel van spandoeken en vlaggen in de straten. De bestuurders zeggen dat de radioactiviteit weggespoeld wordt door de regen.

Nieuwsuur spreekt onder andere met lokale autoriteiten en milieuactivisten, en met een vrouw die met haar moeder in een verlaten stadje binnen de twintig kilometer-zone is blijven wonen.