Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen deelt noodhulpgoederen uit aan vluchtelingen in Jilib, Somalië

04-08-2011

Meer dan 3.600 mensen die een tijdelijk onderkomen hebben gevonden in de zuidelijke Somalische plaats Jilib (in de Lager-Jubavallei) hebben plastic zeil, muskietennetten en zeep ontvangen. De hulpgoederen zijn uitgedeeld door een team van Artsen zonder Grenzen. Dit team runt een grootschalig voedingsprogramma voor kinderen en een ziekenhuis in de nabijgelegen plaats Marere.

Bijna 230 km gelopen

'Ik hoorde dat er in Jilib een kamp is waar er voedseluitdelingen zijn. Daarom zijn wij op pad gegaan naar Jilib,' vertelt een recent aangekomen moeder van 6 kinderen. De afstand van 230 kilometer naar het kamp heeft zij grotendeels te voet afgelegd. 'We wilden eigenlijk naar de vluchtelingenkampen in Kenia, maar we konden de hoge prijs voor vervoer naar de kampen niet opbrengen. We hopen dat we hier hulp kunnen krijgen. Sinds 4 maanden heeft onze kudde [door de droogte] te lijden gehad. Toen we onze laatste 2 koeien verloren, zijn we te voet uit ons dorp vertrokken. 15 dagen later kwamen wij in Jilib aan.'

Hulpgoederendistributie

Met de distributie van de hulpgoederen wil Artsen zonder Grenzen de vluchtelingen voorzien van de hoognodige beschutting. De mensen moeten in de buitenlucht zien te overleven. Omdat malaria veel voorkomt in dit gebied heeft ons team ook muskietennetten uitgedeeld om de mensen te beschermen tegen malaria. In het ziekenhuis in Marere is het aantal mensen dat behandeld wordt voor malaria reeds toegenomen.

Ondervoede kinderen onder behandeling

Artsen zonder Grenzen heeft op dit moment 101 ernstig ondervoede kinderen met medische complicaties opgenomen in het intensieve voedingsprogramma. Nog eens 740 ondervoede kinderen worden via thuisbehandeling geholpen via verschillende voedingshulpposten in en rond Marere. Artsen zonder Grenzen is bezig met het uitbreiden van onze medische noodhulp, zowel de algemene medische zorg als specifieke hulp bij ondervoeding.

Artsen zonder Grenzen accepteert voor haar activiteiten in Somalië geen financiële steun van regeringen. Ons werk in Somalië wordt alleen met geld van het publiek gefinancierd.