Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Nieuwegein, 4 augustus 2011

Oranje verzekerd van halve finale EK en WK volgend jaar

Het Nederlands softbalteam heeft zich donderdag geplaatst voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Canada. Tevens verzekerde Oranje zich van een plek in de halve finale van het Europees kampioenschap en bereikte speelster Saskia Kosterink met het spelen van haar honderdste interland een persoonlijke mijlpaal.

Het Nederlands team won donderdagochtend met 2-0 van Rusland en omdat Groot-Brittannië op hetzelfde moment van Frankrijk won werd Oranje onbereikbaar en daardoor groepswinnaar van de tweede ronde. Hierdoor werd de halve finale bereikt die vrijdagavond wordt gespeeld tegen Italië, de andere groepswinnaar van de finaleronde. De winnaar van dat duel plaatst zich rechtstreeks voor de finale van zaterdagavond, de verliezer krijgt zaterdagmiddag nog een herkansing. Door groepswinnaar te worden kan Nederland op het EK niet lager eindigen dan de derde plaats, waardoor men zich ook verzekerde van deelname aan het WK, net als Italië. Het derde Europese land dat zich voor het WK plaatst zal vrijdag bekend worden. Oranje sloot donderdagavond de finaleronde af met een 8-1 zege tegen Frankrijk.

In de wedstrijd tegen Rusland scoorde Nederland beide punten in de vierde inning na een honkslag van Virginie Anneveld en een driehonkslag van Nathalie Gosewehr. Werpster Rebecca Soumeru stond slechts vijf honkslagen toe.

Donderdagavond nam Oranje al snel afstand van Frankrijk. Na één punt in de eerste inning volgden er vier in de volgende slagbeurt, waarin Meike Witteveen (die drie honkslagen sloeg) een tweehonkslag en Britt Vonk een driehonkslag sloeg. Via twee punten in de derde inning werd de stand opgevoerd naar 7-0. Frankrijk werd vier innings van de honken gehouden, maar wist in de vijfde beurt eenmaal te scoren. In de vijfde Nederlands slagbeurt bracht Oranje het verschil op zeven punten, waardoor het duel reglementair ten einde kwam. Voor Saskia Kosterink betekende deze wedstrijd een mijlpaal, want zij speelde in haar 100ste interland voor de nationale softbalploeg.

Scoreverloop Nederland-Rusland Werpster Nederland: Rebecca Soumeru 6-0-5-1 (7 innings) Rusland 000 000 0 - 0 5 1
Nederland 000 200 x - 2 5 1

Slaggemiddeldes:
Virginie Anneveld .667 (2 uit 3)
Karin Tuk .500 (1 uit 2)
Nathalie Gosewehr .333 (1 uit 3)
Saskia Kosterink .333 (1 uit 3)

Scoreverloop Nederland-Frankrijk Werpsters Nederland: Lindsey Meadows 3-0-0-0 (3 innings) Frankrijk 000 01 - 1 2 4 Ginger de Weert 1-0-2-0 (2 innings) Nederland 142 01 - 8 9 0